AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Ifet Feraget, advokat Alije Delimustafića, bivšeg ministra policije RBiH kojem suđenje u predmetu “Pravda” nije počelo ni nakon tri godine, prokomentirao je za portal „Avaza“ ovaj itekako neobičan slučaj u sudskoj praksi.

Feraget kaže da je u ovom predmetu optužnica potvrđena još 11. oktobra 2017. godine i do danas glavni pretres još uvijek nije započeo.

– Ne vjerujem da sličan primjer postoji u evropskom pravosuđu. Sud je do sada kao razlog zbog čega suđenje nije počelo navodio da se radi o velikom broju optuženih lica zbog čega, usljed nedolaska nekog od optuženih, nisu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje ročišta, a nakon toga usljed pandemije koronavirusa nije bilo moguće održavanje suđenja. Iako pandemija može opravdati neodržavanje suđenja ipak smatram da zbog ukupnog proteka vremena ovi razlozi više ne predstavljaju dovoljno opravdanje, jer sud ipak mora vršiti efektivnu kontrolu nad vođenjem postupka i pronaći način da se ova situacija riješi – kaže Feraget.

Na ovaj način je povrijeđeno pravo na pravično suđenje mog branjenika Alije Delimistafića iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije i to pravo na “suđenje u razumnom roku”.