IGK: Milorad Dodik mora biti zaustavljen, Kanada ga mora osuditi i sankcionisati

i 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi šalje jedinstven glas najodgovornijim kanadskim političkim subjektima: Spasimo BiH!

Mobilizirana bosanskohercegovačka dijaspora u akciji iz koje nema niko pravo da odustane traži od Kanade konkretniji i jači državni glas u odbrani države BiH, navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

U saradnji sa bh. organizacijama i zajednicama, IGK je pokrenuo akciju koja bi trebala aktivirati i motivisati bosanskohercegovačku dijasporu u Kanadi u kontekstu odbrane države BiH. Dijaspora želi ovom akcijom dati konkretan doprinos miru i stabilnosti države BiH.

Tri decenije nakon agresije i genocida na BiH

– Bitka za državu BiH se trenutno treba voditi na svakom djelu planete Zemlje gdje ima bosanskohercegovačkih građana i prijatelja BiH. Bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi i Kanađani, prijatelji BiH imaju konkretnu i veoma značajnu mogućnost da putem online akcije zahtijevaju od premijera Kanade Džastina Trudea (Justin Trude), svih ministara u Vladi i svih članova oba doma Parlamenta Kanade da spriječe namjeru nasilnog razbijanja države BiH. Tri decenije nakon agresije i genocida na BiH, građani ponovo žive u strahu od onih koji tako otvoreno, tako brutalno prizivaju prošlost i zlo kao i devedesetih. 

Od njega mirno ne spava ne samo BiH, nego i Kanada. Genocid je utvrđen u presudama međunarodnih sudova, što je Kanada priznala svojim parlamentarnim rezolucijama i o tome nema diskusije. Genocid je dokazan čak i na nivou DNK analize žrtava. U presudama međunarodnih sudova piše da su institucije entiteta RS, njihova vojska i policija počinile genocid. Nastanak entiteta RS nije proizvod demokratije niti demokratskih procesa, nego brutalne agresije i genocida opisanih u presudama međunarodnih sudova. Presuđen je gotovo kompletan vojni i politički vrh entiteta RS, presuđen je vojni lider Ratko Mladić i politički Radovan Karadžić na doživotnu robiju. Više presuda uključuje genocid. Činjenica tih strašnih zločina, genocida, način na koji je to stvarano, Kanada dobro zna. Kad se sve ove činjenice sagledaju, apsurd je politika kojom je krenuo Milorad Dodik. Ako sanja da entitet RS može postati nezavisna u velikoj je zabludi – navodi se u saopćenju IGK-a.

ČITAJ JOŠ:  Edisej Sjerotanović novi predsjednik KO SBB-a BiH ZDK

Poraz države BiH bi bio i poraz Kanade

Ističe se da Kanada mora osuditi i sankcionisati secesionističke, antidržavne, antibosanske, anticivilizacijske težnje Milorada Dodika i njegovih sljedbenika kako bi spriječila još jednu agresiju i genocid na evropsku državu BiH, članicu UN-a.

– Pozvali smo bosanskohercegovačku dijasporu u Kanadi, Kanađane, prijatelje države BiH, da odvoje samo jedan minut i putem linka pošalju pismo premijeru Kanade, članovima Vlade Kanade i članovima oba doma Kanadskog parlamenta sa zahtijevom da Kanada odmah digne svoj državni glas u odbrani i jačanju države BiH u očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH.

Milorad Dodik mora biti zaustavljen. Ideje o podjeli BiH moraju biti ugušene. To nije samo pitanje mira na Balkanu, nego pitanje mira u Evropi, svijetu, to je pitanje elementarne pravde i etičnosti u čijem snažnom, državnom odgovoru mora učestvovati Kanada. Jer poraz države BiH bi bio i poraz Kanade – istaknuto je u saopćenju.

ČITAJ JOŠ:  U RS živi duplo manje stanovnika, a duplo su više zaduženi od FBiH 

Dodaje se da aktivizmom “pokazujemo Kanadi i svijetu snagu dijaspore i dajemo lični doprinos odbrani i jačanje države BiH”.

– Zahtijevaći od Kanade da podrži raspoređivanje NATO-a za odvraćanje secesionista, sankcije za one koji traže uništenje države BiH, i novi sporazum koji će biti u korist svih građana, naroda i države BiH.

BiH je država, a entitet RS nije i nikada nije bila, niti će biti

BiH je država, a entitet RS nije i nikada nije bila, niti će biti – zaključuje se u saoćenju.

Na ovom linku je pismo.

Iz IGK-a nje, također, priloženo i pismo za koje traže potpis.

Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti:

– Građani Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi i Kanađani, prijatelji države Bosne i Hercegovine su veoma uznemireni zbog konstantne političke krize u Bosni i Hercegovini koju je pokrenuo gospodin Milorad Dodik, član tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bosanskohercegovačkog manjeg eniteta Republika Srpska. Aktivnom destabilizacijom zemlje i korumpiranim poduhvatima, gospodin Dodik direktno krši Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončana agresija nad državom Bosnom i Hercegovinom 1995. godine. Budući da je Kanada član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira stvorenog pomenutim sporazumom, pozivamo Vladu Kanade da se pridruži svojim NATO saveznicima u sankcionisanju i osudi gospodina Dodika, kao i da sarađuje sa vlastima Bosne i Hercegovine kako bi osigurala očuvanje i stabilnost teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

Kanadsko sankcionisanje i snažna osuda gospodina Dodika je hitno potrebna

Dodikove secesionističke aktivnosti i napadi na širu vladavinu prava u zemlji uključuju njegovo aktivno nastojanje da se Republika Srpska – manji entitet u državi Bosni i Hercegovini – povuče iz nekoliko kritičnih državnih institucija: granične policije, pravosudnih institucija i oružanih snaga. UN su ove akcije već nazvali aktivnom “secesijom“, dok su saveznici Kanade otvoreno osudili gospodina Dodika, a Sjedinjene Američke Države su nedavno uvele direktne sankcije gospodinu Dodiku.

ČITAJ JOŠ:  Kozar: Šta ako MUP RS okruži kasarne OS BiH? Tu su EUFOR i NATO

Ako gospodin Dodik uspije da razdjeli zemlju i uspostavi nezavisnu državu RS, to će dovesti do posljedica koje će se proširiti izvan regiona Zapadnog Balkana, uključujući mogućnost još jednog masovnog etničkog nasilja u zemlji, koja je već pretrpjela najveći genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata. Agresija nad Bosnom i Hercegovinom koja se izvršila devedesetih godina, dovela je do ubijanja 100.000 Bošnjaka, Hrvata i drugih građana i raseljavanja još miliona koji su rasuti širom svijeta, uključujući hiljade ponosnih građana Kanade.

Kao članica NATO-a i lider u međunarodnim mirovnim i humanitarnim naporima, kanadsko sankcionisanje i snažna osuda gospodina Dodika je hitno potrebna. Kanada je kroz historiju igrala ključnu ulogu u održavanju ljudskih prava i mira u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu, a naša izuzetna i primjerna posvećenost miru i sigurnosti na globalnom nivou, bila je na čelu naše vanjske politike – i po svemu sudeći, pristup koji je odmah potreban u Bosni i Hercegovini kako bi spriječio novi talas nasilja i etničkog čišćenja – navodi se u pismu.

GODISNJICA
MARKETING