Igor Gavran: Ustavom je zabranjeno smanjivanje plaća ovoj pohlepnoj povlaštenoj klasi neradnika

Nakon odluka oba doma Parlamentarne skupštine BiH da, usvajanjem budžeta za ovu godinu, povećaju i vlastite plate, a potom obećanja da će dodatnih 500 KM usmjeriti u humanitarne svrhe ili naknadno ukinuti, ekonomski stručnjak Igor Gavran podsjeća da su vlastita primanja zvaničnici u ovoj zemlji i Ustavom zaštitili. 

Zakon ih natjerao

– Ustavom je zabranjeno smanjivanje plaća ovoj pohlepnoj povlaštenoj klasi neradnika, što je samo po sebi dovoljno odvratno, a sad su ubacili u brzinu više i počeli i povećavati svoje ionako nemoralne i nenormalne plaće. I opet ide vrijeđanje zdrave pameti sa opravdanjima da, eto jadni, nisu htjeli ali zakon ih natjerao – kaže Gavran.

Nižim državnim službenicima, policajcima, vojnicima i ostalima davno je trebalo povećati plaće, kaže Gavran te dodaje da ga je stid svaki put kad vidi uvjete rada i status graničnih policajaca na primjer, čija su primanja godinama zaleđena.

Budžetski paraziti

– Njihove plate stoje u mjestu, odnosno realno se smanjuju godinama. Njima je trebalo povećati plate, a ne političarima i bilo kakvom budžetskom parazitu koji je tu došao političkom linijom. Stvarno se nema šta konkretno i racionalno reći nakon ovakve odluke. Sve je i previše jasno. Zašto da suspenduješ akcize ili smanjiš PDV kad umjesto toga možeš sebi povećati platu – ističe Gavran.

Avaz