Screenshot 13 29
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Sport
Kurbani 2021

U ovoj sezoni nekolicina bh.igrača u Mađarskom nogometnom prvenstvu ubilježila je veoma dobre partije. Eldar Čivić je postao prvak s ekipom Ferencvarosa, Đorđe Kamber je osvojio Kup s ekipom Honveda, Armin Hodžić je prvi strijelac Fehervara, dok veoma dobru sezonu igraju Dino Beširović i Marin Jurina u ekipi Mezõkövesd SE.

Ipak jedan naš internacionalac ove sezone se posebno ističe po svom učinku i igrama. Dženan Bureković, 25-godišnji igrač mađarskog Újpesta igra u vrhunskoj formi kroz cijeli šampionat ove zemlje. Ipak njega nisu pratili i ostali saigraći, tako da je njegov klub na osmoj poziciji u ovom prvenstvu.

Sinoć je Újpest na svome terenu dočekao tim Zalaegerszega, te na kraju u posljednjim sekundama utakmice slavio pobjedu 2:1. Naš internacionalac sudjelovao je kod oba gola svoga tima. Prvo je nakon njegovog centaršuta s lijeve strane i gužve u petercu gostiju, gol za 1:0 i vodstvo Újpesta postigao Krisztian Simon. U drugom poluvremenu pokušavali su domaćini da postignu još jedan gol, ali u 82. minuti hladan tuš i izjednačenje. Ipak u posljednjim sekundama utakmice, nakon jednog prekida na lijevoj strani, Dženan Bureković je sjajno ubacio, te asistirao Kiru Ristevskom za gol i pobjedu rezultatom 2:1.

Zeničaninu je asistencija protiv Zalaegerszega bila ukupno sedma u sezoni, po čemu je sigurno kada je u pitanju pozicija lijevog bočnog bez premca u OTP ligi. S druge strane sinoćnja asistencija bila je treća u nizu, odnosno na posljednja tri meča svog tima na svakom je upisao bar jednu asistenciju.

Ukupno u prvenstvu i Kupu Mađarske, ovaj bivši igrač Čelika i Vojvodine upisao je 31 nastup i osam asistencija na svome kontu. Bureković je u Mađarsku došao prije dvije godine, te je sa Újpestom u prvoj sezoni odmah osvojio Kup ove zemlje. Nema sumnje da se svojim igrama u ovoj sezoni opasno nametnuo za reprezentaciju BiH, ali i za transfer u neki jači klub i ligu u Evropi.

SportSport.ba