Screenshot 8 18
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 28, 2021 @ 15:50
KATEGORIJA: BiH / Sport
FIXGEHALT

Fudbal je odavno okarakterisan kao “najvažnija sporedna stvar na svijetu”, a svjetske fublaske zvijezde su uvijek u fokusu i često teme u raznim društvenim sferama koje i nemaju veze sa fudbalom.

NER FIT

Fudblaleri muslimanske vjeroispovijesti  su često ispunjavali naslovnice svjetskih medija svojim lijepim i korisnim potezima, kojima su promovisali i populizirali vrijednosti koje zagovaraju.

U srijedu je odigrano finale nogometnog Kup takmkčenja Općine Kalesija. U finalu su se sastali NK Rainci Gornji i FK Memići, klubovi koji se takmiče u Drugoj ligi TK. Slavila je ekipa Rainaca rezultatom 2:0.

Zanimljivo je bilo da je jedan od igrača NK Rainci imao drugačiji dres u odnosu na ostale kolege.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Igrači su istrčali na teren u novoj opremi, a na dresu je bio sponzor “Bavaria”, svjetski brend proizvođača piva. Sanel Smajkić je umjesto natpisa Bavaria na dresu imao ispisanu sportsku radnju “RedStar Brčko”.

Smajkić nije želio nositi dres sa natpisom prouzvođača piva, ali ne odobrenje tražio od kolega i trenera, koji su ispoštovali volju kolege.

Smajkić u kratkom osvrtu za NKP.ba kaže da ovim nije želio poniziti kolege, nego jednostavno da se radi o njegovom ubjeđenju za koje je, srećom, imao razumijevanje od kolega, te da ne želi komentrisati nečije tumačenje tipa da ima i “nularica” piva od istog proizvođača.

Pomenut ćemo neke od najupečljativijih priča:

Federik Kanute u dresu Seville je odbio da nosi ime sponzora kladionice dok isti nisu uplatili određena sredstva za džamiju; Frank Ribery je bio prva zvijezda Bayerna kada je odbijao da na popularnom minhenskom “Oktoberfestu’ pozira sa jednim od glavnih sponzora – pivom, te je umjesto toga, za razliku od kolega sa kriglama piva, samo pokazivao “lajk”; Ibrahim Afelay je na predstavljanju u dresu Barcelone došao u pratnji majke u hidžabu, te na taj način razbio stereotip da su fudbaleri uvijek u pratnji hostesa i manekenki; Nikolas Anelka koji je Realovom treneru Del Boskeu nakon njegovog prigovora da je zakasnio na trening riječima “Znaš li ti koliko godina Real ima trening u to vrijeme” Anelka odgovorio “Znate li vi koliko stoljeća je ikindija namaz u ovo doba godine u to vrijeme”; zatim mnogi zanimljivi potezi Mesuta Ozila u dresu Schalkea, Werdera, Reala, Arsenala i Fenera … itd itd.

LIDER