Portal 072info

Igrajući se laserom dječak nepovratno oštetio oko

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedno dvaneastogodišnje dijete sebi je nanijelo teške i nepovratne povrede oka igrajući se sa laserskim pokazivačem kupljenim preko interneta, objavila je austrijska bolnica gdje je dijete liječeno, i upozorila na opasnost takvih uređaja.

Mali pacijent ima gubitak vida od 60 posto na oba oka poslije efekta odbijanja svjetlosti dok se igrao sa ogledalom, navodi se u saopćenju austrijske Klinke u Klagenfurtu.

Laserski pokazivač kineske proizvodnje kupljen preko velikog internet prodajnog sitea, predstavljen je kao da je kategorije dva, što je u principu dozvoljen nivo jačine u Evropskoj uniji ali koji “može da izazove ozbiljna oštećenja retine za manje od 0,25 sekundi”, navela je bolnica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Retina je duboko oštećena, i to je nepovratno. Ne postoji terapija za tu vrstu ozljeda”, navodi se u saopćenju. U praksi dijete se žali da stalno vidi veliku crnu mrlju pred očima.

Laserski pokazivači, omiljeni među adolescentima, klasiraju se u četiri kategorije prema svojoj jačini, odnosno opasnosti. Samo prve dvije kategorije dozvoljene su za prodaju javnosti unutar EU.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME