Portal 072info

“Igre bez granica”: Građani BiH opet će ostati bez knjižica za izradu pasoša?

Proteklih mjeseci se dosta u medijima govorilo o problemu nabave knjižica za pasoše, za koji je već tada bilo jasno da će najveću štetu zbog inertnosti vlasti i nadležnih institucija trpjeti građani.

Agencija za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka, ponovno bi mogla dovesti građane u situaciju da ostanu bez putnih isprava zbog nedostatka knjižica, kazali su iz Transparency Internationala BiH (TI BiH), piše Večernji list BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Glasnogovornica TI BiH Ivana Korajlić podsjeća da Agencija već nekoliko puta poništava tender te da bi i u slučaju provođenja, kada bi sve prošlo regularno, bilo upitno hoće li biti dovoljno knjižica za pasoše i hoće li se procedure moći ispoštovati. Osim Korajlić, i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda upozorio je na problem vezan uz nabavu.

Kazao je da je tender pao već šest puta i da bi mogao pasti još jednom te da IDDEEA ne nudi rješenje niti je odgovorila što će uraditi kako građani ne bi ostali bez putnih isprava, te kako bi se izbjegle krame koje se javljaju svaka tri mjeseca. Dodao je i da neki ministri već znaju ko se žalio na tenderu, ali i što u žalbi piše.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nepoštivanje procedura…

– Čini mi se da je u posljednje vrijeme preveliko poigravanje ovom institucijom, ali i politika je ušla preduboko u ovu temu – istaknuo je Bevanda. Osim navedenoga, upozorio je i da IDDEEA predlaže da se nabava knjižica za pasoše izuzme iz procesa javnih nabava, iako je riječ o vrijednosti od 60 miliona KM.

Zbog nelegalnih radnji IDDEEA se našla pod budnim okom Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH. Ne gubeći vrijeme, koje je za IDDEEA-u očigledno novac, odlučili su prodavati po cijeni od 3 KM osobne podatke građana komercijalnim bankama. Prema riječima direktora ove agencije Petra Kovačevića, inspekcija je zatražila da u IDDEEA-i pripreme popis kome su sve omogućili pristup osobnim podacima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Trenutačni ugovor s dobavljačem važeći je do marta 2018. IDDEEA BiH uskoro će opet pokrenuti otvoreni tenderski postupak nabave knjižica za putne isprave, potvrdio je u nedavnom razgovoru za Večernji list Branimir Gojković, glasnogovornik ove agencije.

Trenutačni ugovor

– Nedavno smo potpisali novi tender za razdoblje nakon marta 2018. s predviđenim vremenom na četiri godine, no, dvije firme su uložile žalbe, tako da je drugostepeno tijelo poništilo tendersku dokumentaciju te ćemo uskoro raspisati novi tender, kazao je Gojković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U nedavnom razgovoru doznali smo i koliko je putnih isprava u postupku izrade te koliko ih se čeka. U postupku izrade bilo je ukupno 10.075 putnih isprava, a budući da je trenutačno stanje normalizirano kada je riječ o izradi, čeka se od 20 do 25 dana, koje je inače u zakonskom okviru od 30 dana.

U slučajevima da se preda zahtjev u inozemstvu, u našem diplomatsko-konzularnom predstavništvu rok čekanja za izradu je nešto dulji, oko 60 dana, kazao nam je u razgovoru Gojković, dodavši kako je trenutačna cijena izrade pasoša 50 KM. No, hoće li ostati ista, ovisi o idućim ugovorima koji budu potpisivani s isporučiteljima, kada će se vršiti i procjena financijskih implikacija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vecernji list

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME