Ika Ferrer Gotić: Izjava Bakira Izetbegovića je nedopustiva

cc 5
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, gostujući u programu BHT 1, pričao je i o potezu Stranke za BiH da nagovori Semira Efendića, bivšeg člana SDA, da preuzme čelništvo nad tom strankom i to uporedio sa situacijama u sportu, tačnije u košarci.

– Kada nekoj ekipi ne ide dobro, uzme, recimo, crnog košarkaša i tako dalje. Da li će biti tako s Efendićem, vidjet ćemo, vrijeme će pokazati – dodao je Izetbegović.

Na ovu izjavu mu je odgovorila novinarka i urednica na televiziji N1 Ika Ferrer Gotić. Ona je kazala da je ljuta i razočarana, te se pita kako da u ovakvoj državi odgoji neku normalnu djecu. Izjava je, kazala je ona, nedopustiva, bez obzira na to da li je rečena nespretno, u neznanju ili sasvim svjesno.

 – Ljuta sam, razočarana, uvrijeđena! I u ovakvoj državi ja sada kao trebam da odgojim neku normalnu djecu! Možda nespretno, možda u neznanju ili čak potpuno svjesno – NEDOPUSTIVA IZJAVA! Evo malo historije i zašto!! Oko nekih stotinjak godina unazad, 100 bijelaca obučenih u KKK odore, šutali su i gonili muškarce afričkog porijekla onako za zabavu! Kada su shvatili da su ti mučenici bili brži i spretniji od njih, prinuđavali su ih na sportke utrke u zamjenu za nebatinjanje. I sada, u 21. vijeku, neravnopravnost i segregacija u sportu je jedna od najvećih nepravdi prema ljudima druge boje. No, kada danas kažete ‘kada ne ide ekipi, uzmi crnog igrača’ znači da kada bijela ekipa posrne, potežete za građanima ‘drugog reda’. Ne znači ‘uzmi boljeg”! Moja je dužnost prvenstveno kao majke, pa onda i građanke Bosne i Hercegovine, iskazati zabrinutost za ovakve bahate i poprilično rasističke izjave, prije svega jer će mene moja djeca jednog dana pitati ‘mama, a šta si ti uradila da nama bude bolje’. Sve su ovo naša djeca! Prestanite više da nas tjerate odavde – napisala je Ika Ferrer Gotić na Facebooku.

Status novinarke Ike Ferer - Gotić
Status novinarke Ike Ferer – Gotić