Portal 072info

Ikea planira prodavati tepihe i tekstil koje će praviti sirijske izbjeglice

Ikea 2019. godine planira početi s prodajom novog asortimana tepiha i tekstila koje bi pravile sirijske izbjeglice. Očekuje se da će ova inicijativa osigurati radna mjesta za oko 200 izbjeglica koje žive u Jordanu, a većina njih su žene.

“Situacija u Siriji je najveća tragedija našeg doba, a Jordan je preuzeo veliku odgovornost prihvatajući izbjeglice. Odlučili smo vidjeti kako Ikea može doprinijeti”, kazao generalni direktor Ikee Jesper Brodin.

Kompanija trenutno vodi razgovore sa lokalnim organizacijama čiji si fokus problemi s kojima se suočavaju žene.

Prema podacima UN-a, Jordan je prihvatio više od 655.000 sirijskih izbjeglica. Iako mnogi Sirijci u Jordanu rade bez dozvole, posljednji podaci govore da je oko 37.000 izbjeglica dobilo radne dozvole. Međutim, stopa zaposlenosti žena je jako niska jer su one uglavnom zadužene za brigu o djeci.

Iz Ikee su poručili da će u dogovoru sa lokalnim organizacijama osigurati fleksibilno radno vrijeme kako bi se žene pored posla mogle brinuti i o porodici. Proizvodi koje naprave prodavat će se na lokalnom nivou i na drugim bliskoistočnim tržištima koje imaju sporazume o slobodnoj trgovini s Jordanom. Serija proizvoda će biti ograničena.

klix.ba

Podijelite članak