AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nakon što se prekjučer u zeničkom naselju Crkvice odlučio politi benzinom iz kanistera i zapaliti se, jer mu je policija oduzela automobil Golf 2, Mirza Telalović iz Zenice još je u šoku.

Tri automobila

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je jučer potresenog i povrijeđenog Telalovića, kojem su, kako kaže, do sada oduzeta čak tri automobila.

Pozadina svega su, govori nam Telalović, načinjeni prekršaji i neplaćene kazne u iznosu od 37.000 KM. Bavi se ilegalnim taksiranjem, a ranije je imao problema sa zakonom.

– Pod velikim sam stresom. Tek sam izašao iz bolnice. Ovo je treći automobil da mi se uzima. Šta reći, tragedija i ogromna nepravda – govori on.

Teško mu je prisjećati se prekjučerašnjeg dana, kada su mu policajci prepriječili put i zatekli ga da prevozi osobe, ali mu, na kraju, i spasili život.

Ističe da ne krije kako već šest godina taksira nacrno, da iza sebe ima probleme sa zakonom, kojih se, kako kaže, uz Božiju pomoć, riješio. Smatra da bi svi trebali biti jednaki pred zakonom.

– Ovo što se meni radi, nije uredu. Ima nas dosta koji se u Zenici bavimo taksiranjem, ali se samo ja kažnjavam. Zbog te nepravde, jučer sam odlučio politi se benzinom i zapaliti. Policija me je spriječila – rekao je Telalović.

Očajnički čin

Drama se odigrala prekjučer u poslijepodnevnim satima nakon što mu je policija oduzela automobil. Telalović se tada odlučio na očajnički čin. Ipak, brzom intervencijom policajaca spriječena je tragedija.

Potom je hospitaliziran u zeničkoj bolnici, gdje mu je konstatirano pečenje u očima usljed polijevanja gorivom. Nakon pregleda očnog ljekara, hospitaliziran je na Odjel psihijatrije, odakle je jučer, na svoj zahtjev, otpušten na kućno liječenje.

Ombudsman za ljudska prava

Zbog svega što mu se događa, još jedino vjeruje u pravnu državu. Tako će angažirati advokata kako bi dokazao i ukazao na nepravdu.

– Nas u Zenici taksira više od 20. Samo su se okomili na mene, valjda zbog prethodnog života. Angažirat ću advokata, a planiram se obratiti i ombudsmanu za ljudska prava – kaže on.

Avaz