Ima 39 žena i 127 djece

Podijelite vijest

Zion Čana (69) vođa je velike poligamne zajednice u kojoj njegova riječ predstavlja jedini zakon.

Ovaj Indus, poznatiji kao Zion, živi u zgradi sa stotinu soba u selu Baktavng blizu Ajzola. Sve njegove žene, djeca i unučići nalaze se pod istim krovom i pripadaju sekti „Čana”. Oni vjeruju da će se Isus uskoro vratiti na zemlju i slijepo prate vođina naređenja.

U bilo koje doba dana i noći Zion može od svojih supruga da zatraži seks, a one nemaju pravo da ga odbiju.

“Zion je najvažniji čovjek u našoj kući i najzgodniji muškarac u selu”, objašnjava Rinkmini (35), jedna od žena iz zajednice.

U sekti „Čana” vlada stroga disciplina. Vođa ima svoju sobu, a žene spavaju zajedno u nekoliko velikih prostorija. Najmlađe su smještene bliže njemu, a starije nešto dalje. Zatiangi (69), koja je sa Zionom od samog početka, kaže da joj poligamija ne predstavlja problem.

“Ja sam najduže udata za vođu, tako da svi ostali moraju da me poštuju. Zovu me “Velika sestra”, ističe Zatiangi, koja pravi raspored dnevnih aktivnosti za ostale žene i djecu.

Iako javnost na nesvakidašnju komunu gleda s neodobravanjem, stanari četvorospratnice tvrde da su srećni. U vlasništvu sekte je i škola, igralište, svinjac, farma sa živinom i bašta.

“Tata je dobar i plemenit. Vjenčava se sa siromašnim ženama kako bi im pomogao”, kaže jedan od vođinih sinova.

Za Ziona Čanu interesuju se i političari, znajući da on može da utiče na glasove 160 punoljetnih članova.

“Uvijek glasamo za onog koga vođa izabere”, kaže Rinkmini.

Sekta

Kult „Čana” je oko 1930. godine osnovao Zionov djeda, a on danas ima oko 1.700 članova.

Agencije