Portal 072info

Ima li kraja proceduralnim zavrzlamama za nabavku pasoških knjižica?

Rumunska komapnija “Primatehnic Service SRL” je 26. septembra podnijela žalbu na tendersku dokumentaciju u vezi sa tenderom za izbor novog isporučioca pasoških knjižica, potvrdio je za Faktor direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Arif Nanić.

– Žalba je zaprimljena u IDDEEA-i i zajedno sa našim odgovorom u zakonskom roku smo je proslijedili Uredu za razmatranje žalbi BiH, kao drugostepenom organu. Zbog zakonskih odredbi, postupak javne nabavke je privremeno obustavljen do okončanja žalbenog postupka. Ured za razmatranje žalbi ima zakonski rok od 15 dana da donese odluku po žalbi, a u složenijim slučajevima taj rok je 30 dana. Imajući u vidu da je žalbeni postupak u toku ne možemo prejudicirati kakva će odluka biti, ali kada bude donesena IDDEEA će informisati javnost o tome – kazao je Nanić, dodajući kako u IDDEEA-i čine sve kako bi se osigurala kontinuirana isporuka pasoša.

Prema njegovim riječima, prejudiciranje odluke Ureda u medijima stvara nepotrebno uznemirenje u javnosti da bi se mogla ponoviti situacija sa početka ove godine, kada je bio doveden u pitanje nastavak štampanja, a time i izdavanja pasoša.

Međutim, od dobro obaviještenih izvora bliskih Vijeću ministara saznajemo da, zbog odredbi Zakona o javnim nabavkama, već sada se može pretpostaviti da bi nastavak posla štampanja pasoških knjižica u martu naredne godine mogao biti doveden u vremenski tjesnac.

Naime, Ured za razmatranje žalbi ima rok do kraja oktobra da donese odluku o žalbi spomenute rumunske firme. Čak i ako žalba bude odbijena, ponude će biti otvorene početkom novembra. Nakon toga počinje teći rok za žalbe na zapisnik o rangiranju ponuda. Ako i ta žalba bude odbijena donosi se odluka o najboljem ponuđaču, na što se ostali učesnici također mogu žaliti, što je dodatnih mjesec dana u procesu realizacije tendera.

Prema tome, u najboljem slučaju ugovor bi se mogao potpisati oko Nove godine, a nakon toga novi isporučilac ima zakonski rok od 180 dana za pripremu štampanja, koji uključuje izradu specimena i slično. Rok za pripremu može biti i skraćen, ali pitanje je za koliko.

Osim toga, kako su nam kazali naši izvori, trenutni Zakon o javnim nabavkama je takav da se realizacija svakog tendera može usporiti za oko godinu dana. Zakon o javnim nabavkama je predvidio čak pet faza procesa javne nabavke na koje je moguće uložiti žalbu. Proces svake žalbe traje između mjesec i po i dva, a uz vrijeme potrebno za provođenje svake od faze, dođe se do perioda od blizu jedne godine.

– Zbog svih problma koje smo imali i ranije prilikom izbora ponuđača za izradu pasoških knjižica, iz IDDEEA-e smo predložili izmjene Zakona o javnim nabavkama kojima bi pasoše, ali i sva ostala lična dokukmenta izdvojili iz postojećeg Zakona. Predlažemo da se ova oblast uredi posebnim zakonom i propisima, kojima bi se skratili rokovi za provođenje procedure, kao i za žalbe, a kojima bi se i dalje osigurala transparentnost postupka nabavke, kako bi ova procedura postala efikasnija i kako bi se spriječila situacija sa početka godine kada je u pitanje bio doveden nastavak isporuke pasoša – dodao je Nanić.

Tek nakon što krajem mjeseca Ured za žalbe donese odluku o žalbi rumunske firme bit će poznato da li će biti nastavljena tenderska procedura, ili će i peti tender u proteklih dvije godine biti oboren. Eventualno poništenje bi nametnulo da će se, moguće je, ponovo morati pribjeći ad hock rješenju privremenog produženja ugovora sa sadašnjim isporučiocem, firmom Muehlbauer, jer za raspisivanje i provođenje šestog tendera do kraja marta naredne godine naprosto neće biti vremena.

Prema uvjetima sadašnjeg tendera, posao štampanja pasoških knjižica vrijedan je 20 miliona maraka, a ugovor bi bio zaključen na četiri godine.

Faktor.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box