Imaju upola manje zaraženih nego prije 20 dana, planiraju novo popuštanje mjera

siroki 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Direktor Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) Drago Martinović ocijenio je da se epidemiološko stanje na području tog kantona popravlja te da se u skladu s tim trendom može očekivati daljnje popuštanje restriktivnih mjera.

On je u izjavi za Fenu kazao kako je na području ZHK trenutno oko 700 aktivnih slučajeva covida-19, što je upola manje u odnosu na prije dvadesetak dana kada je broj oboljelih bio na vrhuncu.

U skladu s poboljšanom epidemiološkom situacijom u ZHK je prošle sedmice skraćeno trajanje policijskog sata, pa je tako u tom kantonu kretanje zabranjeno u vremenu od 23 do 5 sati ujutro.

– Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa Zavodom za javno zdravstvo ZHK. Direktorica Zavoda nam preporučuje mjere i mi se ravnamo prema tim preporukama i kao Štab donosimo naredbe. Ako se ovakav povoljan trend nastavi nadamo se da će doći do novog popuštanja mjera – istaknuo je Martinović.

Zapadnohercegovački jedini jekanton u Bosni i Hercegovini dopustila povratak navijača na sportska borilišta, pa je tako za večerašnju utakmicu košarkaškog prvenstva između Širokog i Sparsa u prodaju pušteno deset posto kapaciteta dvorane na Pecari, odnosno 350 ulaznica.

Što se tiče imunizacije stanovništva ona na području ZHK ide sporo kao i u ostatku države, a prema podacima Civilne zaštite u tom kantonu do sada je cijepljeno oko hiljadu i pol osoba, odnosno 1,6 posto stanovništva ZHK.