Imami izvode online mektepsku nastavu putem platforme e-mekteb

S obzirom na situaciju koja je uslijedila pandemijom koronavirusa, ali i uvažavajući činjenicu da je mekteb prvi prioritet u radu, Služba za vjerske i odgojno-obrazovne poslove Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo pružila je mualimima tehničku mogućnost da mektepsku nastavu izvode online, kako se ne bi gubio kontinuitet u radu s djecom. 

Stručne službe su mualimima ustupile instrukcije o korištenju online e-mekteba kroz platformu Google učionice i aplikacije Zoom (za uživo uključivanje videom). Na ovoj online platformi dostupni su osnovni materijali u vidu priprema za hatme (završne ispite), kao i flash aplikacije kvizova iz ilmihala. 

Također, mualimi mogu obogatiti tu Google učionicu drugim sadržajima, a njoj učenici pristupaju putem koda koji im mualimi dodijele. Što se tiče online djelovanja, i uključivanja u rad sa učenicima uživo videom, predložena je aplikacija ZOOM Meetings Cloud, pomoću koje se učenici mogu uključiti mobilnim telefonom, i na taj način ostvariti interakciju kao da su u mektebu.

– Imami, ali i brojne sarajevske mualime, putem raznih online platformi nastoje održavati časove sufare, tedžvida i učenja Kur’ana kako bi se započete aktivnosti u radu s vjernicima i vjernicama nastavile i u vrijeme zabrane kretanja i posjećivanja džamija – saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Fena