Portal 072info

Imamo po 3 smrti u smjeni, ko ne vjeruje neka dođe i vidi

Marija Bilic
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Marija Bilić, anesteziologinja intenzivistica, koja smjenu u trajanju od 12 sati radi sama s 15 najteže oboljelih pacijenata u KB-u Dubrava u Zagrebu, za Dnevnik N1 opisala je kako izgleda jedan njen radni dan.

“Kapaciteti su gotovo popunjeni, a sve se mijenja iz trena u tren”, rekla je anesteziologinja Marija Bilić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Radimo u smjenama po 12 sati u skafanderima, a unutra provodimo četiri, no to se često produžuje na pet, šest sati. To je vrlo dinamično vrijeme. Mi doslovno ne stajemo. Potom malo izađemo, odmorimo, a zatim se odmah vraćamo”, rekla je Marija Bilić.

“Anesteziolozi su deficitarna struka, mi smo u cijeloj ovoj priči u KB-u Dubrava liječili paralelno i hirurški dio i dežuramo s bolesnicima oboljelim od covida-19”, rekla je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Težina simptoma

Rekla je kako je najbolje da pacijenti koji su bez simptoma budu u kućama.

“Oni kojima nedostaje kisika, uz hronične bolesti, oni trebaju biti smješteni u bolnicama. Njih 186 u KB-u Dubrava su hospitalizirani. Od njih su 24 u intenzivnoj jedinici, a 15 na respiratoru. Kod njih se iz minute u minutu mijenja stanje i potrebna je pomoć svih struka”, rekla je anesteziologinja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naglasila je kako je respirator samo mašina koji ne može funkcionirati bez njihove struke.

“Mi ih više puta intubiramo i više puta reanimiramo pacijente kako bismo ih mogli spojiti na respirator”, rekla je.

Vezano za slučaj u Zaboku, gdje se iz bolnice pacijente pozitivne na covid-19 šalje kući, rekla je kako se u KB Dubravi to nije dogodilo nikada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Kod nas se nije nikada dogodilo da pacijente koji su covid pozitivni otpustimo iz bolnice. Svi pacijenti koji su testirani prije odlaska bili su negativni”, rekla je liječnica.

Što se tiče poziva Liječničke komore da se umirovljeni doktori ponovno aktiviraju i pomognu im u borbi s virusom, ona kaže:

“Liječnici su uvijek dobrodošli, posebno kardiolozi intenzivisti i anesteziolozi intenzivisti. No oni su rizična grupa, pa je pitanje kako bi se tome trebalo pristupiti, da oni sada ulaze među pacijente”, rekla je dr Bilić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ulažemo nadljudske napore i nije nam žao”

“Mi ne stajemo, radimo dvostruke, trostruke smjene, ulažemo nadljudske napore i nije nam žao. Radimo od srca, kao altruisti, i ja i kolege.

Oni koji ne vjeruju, neka dođu i vide. Ljudi koji su tu nisu uz svoje porodice, bez bliskosti sa svojim porodicama oni umiru. Mi smo u skafanderima, radimo invazivne metode, bodemo vene, stavljamo sonde, svjetlo je upaljeno dan i noć, imamo po tri smrtna ishoda u smjeni od 12 sati. To utječe na psihu.

Dragi narode, stanimo na loptu, mi to možemo. Poštujte mjere, nosite maske, držite se distance i da tako odigramo ovu utakmicu”, rekla je dr Bilić.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 59
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME