Iman i Emir o školovanju i maturi u pandemiji: Znanja ne nedostaje, ali su druženja nezamjenjiva

Screenshot 5 60

Koronavirus je unio promjene u sve životne segmente te su se mnogi trebali prilagoditi novoj situaciji. To su isto učinili Iman Ćorić i Emir Jusufbegović, maturanti koji su srednju školu završili u pandemiji te za Klix.ba ispričali svoja iskustva.

Sjedeći u školskom dvorištu nedavno završene srednje škole, Iman nam je s uzbuđenjem ispričala da će narednog mjeseca zajedno sa svojim drugarima imati matursku večer, što je, kako kaže, posebno raduje, jer su zbog pandemije ekskurziju propustili.

“Jučer su nam javili da ćemo između 14. i 18. juna imati matursku večer, tako da sada nabrzinu moram odlučiti šta ću obući, međutim, važno je da se okupimo i družimo. Posebno nam je drago što se osoblje škole potrudilo organizovati nam tu večer, jer su svi svjesni koliko trenutno propuštamo”, istakla je Iman.

Motivacija je u najvećoj mjeri nedostajala

Kako nam je dalje ispričala, ona je u Gimnaziji SSST u Sarajevu, koju je pohađala prethodne četiri godine, odabrala društveni smjer i uz nastavu na engleskom jeziku dodatno usavršavala jezik. Ipak, kako kaže, pandemija je iznenada prekinula mnoge školske, ali i vannastavne aktivnosti u koje je bila uključena.

“Bilo je situacija da sam i nakon nastave ostajala po nekoliko sati i provodila vrijeme na sekcijama, što je bilo zahtjevno, ali opet, s druge strane, pružilo mi je mnogo mogućnosti, iskustva i znanja. Sada mi je zaista drago, nakon što je počela ova pandemija, što sam iskoristila vrijeme što sam bolje mogla. Mi smo i ranije u školi imali online sedmice, tako da nam nije bilo strano tako održavati nastavu, ali vrijeme koje je prolazilo samo je pokazalo koliko nam je potrebna interakcija s nastavnicima i drugovima i koliko je zapravo sve drugačije i nepotpuno kada ispred nas stoji samo laptop”, kazala je Iman koja je srednjoškolsko obrazovanje završila prosjekom 5,0.

Iman će svoje školovanje nastaviti u Nizozemskoj (Foto: D. S./Klix.ba)
Iman će svoje školovanje nastaviti u Nizozemskoj (Foto: D. S./Klix.ba)

Kako kaže, za kratko vrijeme soba joj je postala mjesto na kojem je provodila najviše vremena pa se tako pretvorila i u učionicu, ali nažalost motivacije je bilo sve manje.

“Najteži period je bio na početku pandemije, kada niko nije izlazio iz kuće pa je i to psihološki utjecalo na sve nas. Poređenja radi, kada smo prije pandemije pohađali nastavu, to nam je popunjavalo dan, bilo je dinamičnije, a sada nam je svaki dan isti i samo se polako gubi motivacija. Nezamjenjivo je druženje s drugovima, interakcija s profesorima, tako da smo sada nekako ostali željni škole, pripremam se za fakultet, a nisam proživjela srednjoškolsko iskustvo. Ne smatram da smo izgubili mnogo na kvalitetu znanja, osoblje škole se maksimalno potrudilo za to, ali postoje stvari koje nam nedostaju”, navela je Iman.

Iman obrazovanje nastavlja u Nizozemskoj

Govoreći o svojoj budućnosti u obrazovanju, Iman je ispričala da će studiranje nastaviti u Nizozemskoj, gdje je na jednom od fakulteta upisala međunarodno i evropsko pravo.

“Nizozemsku sam izabrala prvenstveno zbog njihove odlične pristupačnosti za internacionalne studente i zaista imaju dobar rejting i nakon završenog školovanja otvara mi se mnogo mogućnosti za rad u Evropskoj uniji i međunarodnim organizacijama. Međutim, odlazak iz BiH nisam izabrala zbog loše situacije, već zato što želim biti samostalna i sama sebi stvoriti svoj put. Naravno da bih voljela vratiti se u svoju državu i imati karijeru ovdje, ali to ne mogu obećati jer ne volim planirati zato što ne znam gdje će me život odvesti. Međutim, iako ću otići, jedan dio mene će ovdje ostati, jer je ovo moja kuća. I bit ću vrednija državi ako se vratim kao radno sposobna osoba s iskustvom”, dodala je.

Gimnazija SSST koju su pohađali Iman i Emir (Foto: D. S./Klix.ba)
Gimnazija SSST koju su pohađali Iman i Emir (Foto: D. S./Klix.ba)

Za razliku od Iman, njen kolega Emir Jusufbegović još nije odlučio u kojem smjeru će nastaviti školovanje. S obzirom na to da je i on odabrao društveni smjer, a i slobodno vrijeme voli provoditi pišući poeziju, razmišljao je o Filozofskom fakultetu, međutim, sada je u opciji i Pravni fakultet, tako da se još dvoumi, jer želi ispravno odlučiti.

“Odlučio sam da upišem fakultet u Sarajevu i naravno imam planove za koje ne znam da li će se u potpunosti ostvariti, međutim, imam želju da nakon završenog diplomskog upišem međunarodno pravo na postdiplomskom, tako da se nadam da ću uspjeti ostvariti svoje želje”, ispričao je Emir.

Kako kaže, ova škola mu je pružila mnogo mogućnosti i iskustva, a protekle četiri godine su obilježili i usponi, ali i padovi.

“Međutim, uvijek se iznjedri nešto dobro i nauče se mnoge životne lekcije. Od svega mi je najvažnije znanje koje sam usvojio, a i odabrao sam smjer koji mi odgovara, jer zaista imam sposobnost da brzo pamtim i učim, dok mi, s druge strane, prirodna nauka i nije jača strana”, naveo je.

Emiru je također nedostajala nastava u učionicama

I on smatra da je pandemija u velikoj mjeri promijenila život svih ljudi na svijetu, ali govoreći o obrazovanju, smatra da je školovanje i u toj kriznoj situaciji odlično organizovano. Dodaje da je ipak i njemu nedostajao nekadašnji sistem koji je nezamjenjiv.

Emir vjeruje da će se situacija s koronavirusom ubrzo popraviti (Foto: D. S./Klix.ba)
Emir vjeruje da će se situacija s koronavirusom ubrzo popraviti (Foto: D. S./Klix.ba)

“Mislim da nam je znanje putem online platforme odlično preneseno, ali je zaista bilo i predmeta koji na takav način nisu mogli imati u potpunosti plodonosne rezultate pa sam u tim trenucima poželio da sam u učionici. To se posebno dešavalo kada smo imali kombinovani model nastave i kada sam od kuće slušao predavanja, a ostatak mojih drugova u učionici, pa je taj žamor u pozadini smetao da u potpunosti razumijemo predavanja, jer mi koji smo pratili putem računara nismo mogli kako treba čuti određene lekcije. Ipak smo uz odličnu platformu svi mogli nadoknaditi i naučiti te lekcije”, dodao je.

Ipak, najbolji pristup školi je onaj koji se odvija u učionici, smatra Emir.

“Škola nije ista ustanova ukoliko nema interakcije između kolega, kao i između profesora. Nismo imali priliku biti na školskom odmoru, razgovarati… Naravno, žao mi je što nismo išli ni na ekskurziju, ali imat ćemo matursku večer pa ćemo se družiti i to me iskreno raduj,e jer smo mi ipak zajedno proveli četiri godine. I zaista nam nije bitno ni vrijeme ni mjesto, već samo da smo zajedno. Ova pandemija je mnogo toga promijenila, ali ipak sam optimističan. Možda nismo mnogo razvijen grad, ali vjerujem da će sve uskoro biti mnogo bolje i da će se učenici konačno vratiti u svoje klupe te da ćemo imati školovanje na kakvo smo i navikli”, poručio je na kraju razgovora Emir.