Imate li i vi ovu groznu naviku svakako jedite čokoladu!

Znanstvenici su došli do otkrića da čokolada blagotvorno djeluje na krvne žile i sprečava njihovo otvrdnjavanje, izazvano djelovanjem nikotina. Takav zaštitni učinak ima svega nekoliko kockica crne bitter, gorke čokolade s najmanje 70 posto kakaoa u sastavu.

Znanstvenici su uspoređivali učinke koje imaju svijetla mliječna i tamna čokolada na zdravlje 20 pušača kod kojih su tijekom studije pratili krvnu sliku. Tijekom 24 sata promatrano je stanje njihovih krvnih žila i nakon pretrage ultrazvukom utvrdili da im je crna čokolada znatno poboljšala protok krvi kroz arterije.

Taj učinak trajao je čak osam sati nakon konzumiranja samo nekoliko slatko gorkih crnih kockica, dok je u skupini pušača koji su jeli svijetlu čokoladu stanje u arterijama ostalo je nepromijenjeno.

Zdrav učinak crne čokolade nije ni do sada bio nepoznat znanstvenicima. Štoviše, već dugo je čokolada svrstana u istu skupinu poželjnih užitaka zajedno sa crnim vinom, zelenim čajem i šumskim voćem, piše Slobodna Dalmacija.

Crna čokolada prepuna je antioksidansa koji povećavaju fluidnost krvnih žila i održava njihovu elastičnost. Osim toga, polifenoli iz čokolade su se pokazali korisnima u sprečavanju nastanka lošeg – LDL kolesterola, poticanju stvaranja zaštitnog HDL kolesterola, a dokazan je i dobar učinak na membrane krvnih žila koje postaju elastičnije.

Osim toga, crna čokolada sadrži iste tvari kakve se nalaze u kavi i čaju i to je razlog zbog kojeg ih pušači vole. Naravno, u tim kombinacijama uživaju instinkivno, a tajna je u statinima koji su zapravo blagi stimulansi koji pušačima iznimno prijaju. Inače, statini se nalaze primjerice i u coca-coli koja također sadrži kofein i vitamin C koji imaju sličan stimulirajući učinak.

Ipak, umjesto da svakodnevno posegnu za nekoliko kockica tamne čokolade, pušačima se preporuča da još jednom razmisle o prestanku pušenja jer ono nije opasno samo zato što uzrokuje karcinom pluća, već i negativno djeluje na oštećenje plućne funkcije i periferne cirkulacije.