Imena srebreničkih žrtava od sutra na zgradi Skupštine Srbije: Mrtvi ostaju sa nama zauvijek

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nevladine organizacije predstavit će sutra u Beogradu, na 27. godišnjicu genocida u Srebrenici, digitalni umjetnički rad “Život je ono što sanjaju mrtvi” autorke Mie David, koji putem mobilnog telefona prikazuje imena žrtava na Domu Narodne skupštine u Beogradu.

– Digitalni projekat autorice “Život je ono što sanjaju mrtvi” kreira proširenu realnost u kojoj su žrtve genocida vidljive svuda oko Narodne skupštine – navodi se u zajedničkom saopćenju Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Foruma ZFD.

ČITAJ JOŠ:  Starica pretučena u svojoj kući 

Kako su objasnili, pomjeranjem telefona, prisutni će vidjeti 8.372 imena sa datumima rođenja koja “lebde oko Skupštine, podsjećajući na svoje odsustvo”.

– Za ovaj projekat nisu potrebne lokacije, dozvole ili materijalna imovina. Ovim projektom, mrtvi ostaju sa nama zauvijek – poručili su iz tih organizacija.

Projekt će biti predstavljen u ponedjeljak u 19.30 sati ispred zgrade Skupštine Srbije.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING