IMMAN MERDANOVIĆ: ‘Ponosim se što sam do naslovnica došla svojim znanjem i trudom’

IMMAN MERDANOVIĆ: ‘Ponosim se što sam do naslovnica došla svojim znanjem i trudom’

Imman2

Devetnaestogodišnja Zeničanka Imman Merdanović ovih dana postala je poznata javnosti po svom apliciranju na šest američkih univerziteta od kojih je na svaki od njih primljena. Naročito je interesantan podatak da su se nakon toga svi univerziteti utrkivali ko će joj dati bolje uslove za studiranje, te su joj obećali pomoći oko vize i druge neophodne papirologije. Tako je mlada Zeničanka primljena na najpoznatiji svjetski fakultet za muziku „Berklee College of Music“ (Boston), „Bennington College“ (Vermont), „St. Lawrence University“ (Njujork), „Clark University“ (Masačusets), „Smith College“ (Konektikat) te „Westminster College“ (Misuri).

Pored uspjeha u obrazovanju, Imman Merdanović posjeduje i druge talente od kojih se pjevanje naročito ističe, tako je prije nekoliko dana zeničkoj publici priredila nezaboravnu svirku. Ova pozitivna bh. priča bila je inspiracija da obavimo razgovor sa ovom uspješnom devetnaestogodišnjakinjom kojom se cijela Bosna i Herceogovina, a naročito Zeničani, ponosi.

Gdje počinje tvoja priča o školovanju?

Završila sam Osnovnu školu „Miroslav Krleža“ te Osnovnu muzičku školu (odsjek za violinu). Nakon toga sam upisala Prvu gimnaziju u Zenici, gdje sam završila prva dva razreda, a zatim sam svoje obrazovanje nastavila na United World College-u u Holandiji, gdje sam imala punu stipendiju.

Otkud prilika za tvojim školovanjem u Americi?

Škola koju sam pohađala u Holandiji (United World College) je veoma perspektivna zbog svoje međunarodne diplome (International Baccallaureate) te omogućava internacionalnim studentima da na što lakši način dođu do stipendije na američkim univerzitetima. Čak 70% maturanata ove škole svake godine se odlučuje na inostrane (američke) aplikacije. Upravo zbog pozitivnog trenda koje su ostvarile generacije prije mene, dobivši stipendije na prestižnim američkim  univerzitetima,  ali i zbog znatiželje odlučila sam aplicirati na univerzitete u Americi.

Zašto apliciranje na šest univerziteta?

Maksimalan broj univerziteta na koje je učenicima UWC-a dozvoljeno aplicirati je šest. Budući da nisam željela „prokockati“ svoju šansu za studiranjem u Americi odlučila sam aplicirati na svih šest mjesta, jer sam se tako osjećala sigurnije.

Da li si mogla zamisliti da ćeš na svih šest univerziteta dobiti mogućnost studiranja?

Iskrena da budem, nisam. Naročito me brinuo Berklee College of Music, koji prima samo 30% od 4,965 aplikanata.  Audiciju za ovaj koledž imala sam u Barceloni i moram priznati da sam se zabrinula kada sam vidjela svoju konkurenciju, međutim, na kraju sam ipak ja bila jedna od rijetkih koja je imala priliku da pročita „Congratulations“ u svom e-mailu.

Da li je bilo teško odlučiti se na kojem univerzitetu nastaviti? Koji si na kraju izabrala i zbog čega?

Bilo je prilično teško odlučiti se i mogu reći da do zadnjeg dana nisam znala na koji univerzitet da pošaljem potvrdan odgovor. Na kraju sam se ipak odlučila za St. Lawrence Univerzitet, prvenstveno zato što sam sa ovog univerziteta dobila posebno priznanje za najboljeg aplikanta ove godine. Također, u poređenju sa ostalim fakultetima St. Lawrence ima najviše sportsko-rekreativnih sadržaja, ogroman kampus i  oko 2 500 studenata. Na ovom univerzitetu je moguće studirati bilo šta, tako da me činjenica da mogu kombinovati medicinu i muziku naročito privukla. Veoma se radujem bazenu, teretani, odbojkaškom terenu, pozornici i muzičkim studijima.

Kako komentarišeš situaciju u kojoj si se pronašla, da BiH i šire govori o Zeničanki koja je primljena na šest univerziteta?

Zaista nisam očekivala ovako nešto, ali moram priznati da sada uživam i da mi je drago vidjeti da ljudi cijene moj trud. Naročito sam sretna iz razloga što sam do naslovnica došla svojim znanjem i radom, a ne reality šouom ili na neki drugi, manje cijenjen, način.

Pored škole i druženja sa knjigom, čime se još baviš?

Sviram violinu, gitaru i veći dio svog vremena provodim pjevajući i snimajući muzička videa. Također, treniram plivanj, a tu i tamo volim zaigrati odbojku i tenis. U Maastrichtu sam bila član i jednog plesnog kluba te sam volontirala u Domu za stare i nemoćne osobe. Sve u svemu moj život se ne svodi baš sav na učenje. Uvijek nastojim da upotpunim svoj dan muzikom, sportom i druženjem sa dobrim prijateljima, tako da sam već odavno izbjegla reputaciju „tipičnog štrebera“ .

Imman4Poznato nam je da veliku ljubav gajiš prema muzici…?

Tako je. Muzika je moja najveća ljubav i planiram da joj se vratim nakon fakulteta, jer smatram da je muzičar cjenjeniji sa diplomom u ruci. Svim srcem želim da budem pjevačica i nadam se da će mi se uz trud i rad ovaj san i ostvariti. Želja mi je da izgradim muzičku karijeru i da zapjevam pod svjetlima New York Citija.

Prije dvije godine prijavila si se na šou 'Zvijezda možeš biti ti', kakve su tvoje impresije i otkud talenat prema muzici?!

Talent prema muzici je nasljeđen od moje mame . Ona je profesorica violine i ima predivan glas. Sa šoua 'Zvijezda možeš biti ti' nosim samo lijepe uspomene. To je bilo jedno predivno iskustvo u kojem sam zaista uživala.

Koje je tvoje generalno mišljenje kada govorimo u takmičenjima poput ZMBT?

Smatram da je show ZMBT jedna odlična prilika za sve mlade ljude u BiH da pokažu što znaju i da se afirmišu kao pjevači. Zaista sam zahvalna da ovaj šou postoji.

S obzirom da si svestrana, te da pored učenja i pjevanja imaš i drugih obaveza, čemu daješ prioritet?

Prioritet naravno dajem školi, jer jednom kada ona bude iza mene moj fokus bit će muzika. Smatram da sve dolazi u svoje vrijeme, tako da nema potrebe da bilo šta forsiram. Bitno je lijepo se organizovati i  dati svoje najbolje, a trud će doći na vidjelo kad-tad.

Nedavno si nastupila u zeničkom klubu Jazz, kakve su impresije nakon što su se utisci slegli?

U Jazz klubu sam zaista imala jedan predivan nastup, na kojemu sam pjevala pjesme Adele, Celine Dion, Mariah Carrey i još mnogih drugih stranih pjevačica. Uživala sam pjevati za sve svoje prijatelje koji su došli da me podrže. Nastup sam završila pjesmom „Ima jedan svijet“, u kojoj je, čini se, publika ipak najviše uživala .

Koliko svoje bavljenje muzikom misliš podići na još veći nivo? Da li razmišljaš o snimanju nekih pjesama?

Želim da nakon završenog fakulteta izgradim muzičku karijeru, da se počnem baviti muzikom profesionalno i da zapjevam pod svjetlima New York Citija, jer mikrofon , kameru i reflektore zaista ništa ne može zamijeniti. Nadam se da ću ubrzo pronaći producente s kojima bih već mogla početi snimati pjesme.

Postoji li poruka kojom bi motivisala sve mlade ljude koji uistinu svoje vrijeme ne provode na adekvatan način?

Mladim ljudima bih poručila da budu uporni, da vjeruju u sebe i da imaju jasan i definisan cilj u životu. Ako znaš šta želiš, vrlo brzo ćeš pronaći način i kako da to ostvariš. Važno je ne biti u strahu od promjene i ne biti skeptičan prema onome s čime niste odbro upoznati. Svaki trud dođe na vidjelo i sasvim je nebitno da li se to desi prije ili kasnije, bitno je boriti se, ustrajati u svojim željama i pratiti svoj životni put.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica