Imovina političara: Od novinara kriju jahte, a prijavljuju “nezaposlenu djecu”

1644512670 imovina politicara 750x424 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Da je politika unosan posao pokazuje imovina brojnih bh. političara. A, mnogi od njih svoj imetak i kriju. Zakon, uglavnom, ignoriraju. U svojim su nastupima uglavnom spominjali male ušteđevine, nezaposlenu djecu, te kako se politikom bave zbog naroda. Ili je, ipak, zbog nekretnina?!

Dok se u svojim govorima zalažu za građane u džepovima su im milioni. Posjeduju brojne nekretnine. I firme. Ovako oni koji prate imovinu političara opisuju njihovo djelovanje. Posjede nerijetko ne prikazuju u imovinskim kartonima.

”Sredoje Nović iz SNSD-a nije naveo da ima dva stana u Beogradu. Prvo je našoj novinarki tvrdio da nema stanove, a onda kada mu je pokazala dokumentaciju iz zemljišnih knjiga, rekao je: Imamo te stanove šta je sporno?!”, otkriva nam novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Jasna Ferhatović.

ČITAJ JOŠ:  Mjere koje su na snazi ostat će do Nove godine, tada ćemo ih razmatrati

Imovina njegovog stranačkog šefa Milorada Dodika premašuje dva miliona maraka. Poznata je izjava u kojoj navodi da mu je sin Igor nezaposlen. Centar za istraživačko novinarstvo i to je tretirao.

”Međutim njegova djeca imaju nekoliko firmi. To je firma Fruit eko iz Gradiške u suvlasništvu njegovog sina Igora, njegova kćerka Gorica ima četiri firme, a sin dvije znači”, pojašnjava nam Ferhatović.

Osim Dodika u fokusu su Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Punac Dragana Čovića, inače penzionisani rudar, kupio je vilu u vrijednosti od 800 hiljada maraka. Lider SDA u posljednjem imovinskom kartonu nije prijavio zemljište u vrijednosti od 250 hiljada. Fahrudin Radončić nije prijavio jahtu, a potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović nekoliko nekretnina.

ČITAJ JOŠ:  Drugo polugodište nije počelo danas u svim kantonima, u nekim je u online formatu

No, tu priča ne prestaje…

Državni poslanik Nenad Nešić prećutao je posjedovanje firme u imovinskom kartonu. Također, njegov otac Rade bio je u Skupštini Opštine Istočno Novo Sarajevo. Iako je predao CIK-u prazan imovinski karton, novinari su utvrdili da je on vlasnik firme „Dar-Company“. O porijeklu imovine žustro se rapravljalo u Narodnoj Skupštini RS.

”Evo recite mi ko u vladajućoj većini nema nekretnine u Beogradu? Neko na Dedinju, neko u Beogradu”, izjavio je poslanik u ovoj skupštini Nebojša Vukanović.

”Jeste li svjesni vi iz pozicije, da li vi znate da ovaj Zakon tjera vaše šefove u zatvor, odmah”, pitao je Miladin Stanić, poslanik u NSRS.

Sličan Zakon prije nekoliko mjeseci usvojen je u Tuzlanskom kantonu. Nakon mnogo otpora.

”Koliko god se svi deklarativno zalažu za borbu protiv korupcije puna su im usta tih rečenica u kojima poručuju da su za to da se korupcija suzbije, a u suštini korupcija je rak rana bh. društva i tu smo gdje jesmo. Kada se počnu suštinske stvari raditi naiđete na prepreke tamo gdje se čak i najmanje nadate”, opaža Una Harčin, ministrica pravosuđa i uprave TK.

ČITAJ JOŠ:  Da li je poljoprivredna proizvodnja u BiH dovoljna za potrebe stanovništva: Evo koliko proizvodimo

Te prepreke pokazuju dvostruku igru političara. Dok traju njihovi konflikti, oni enormno zarađuju i stiču brojne nekretnine. Toliko nekretnina da ih ne bi mogli platiti ni sa izuzetno visokim platama koje dobijaju.

Samo za primanja zvaničnika u Parlamentu BiH i Parlamentu Federacije izdvaja se skoro 36 miliona maraka.

GODISNJICA
MARKETING