IMPERATIV POBJEDA: Rukometaši Čelika u petak protiv Konjuha

Podijelite vijest

RK CELIK ZENICA

U Rukometnom klubu Čelik održana je press konferencija, iz koje izdavajmo dva bitna pitanja:

  • dizanje atmosfere pred, kako su je nazvali ,,utakmicu godine” protiv starog rivala Konjuha iz Živinica.
  • pored svih povreda i drugih nedaća, mi jednostavno nemamo izbora: Konjuh moramo prosto pregaziti!  – jednoglasne su izjave svih sudionika  Čelikove press konferencije.

„Mi više nemamo prava na kiks! Ako smo ih slomili u Živinicama, pred njihovom užeranomn publikom, moramo to i ovdje učiniti“, kaže trener Rizvanović.

Predsjednik Kluba Pane Škrbić ističe:

,,I pored stanovitih poteškoća, mi ostajemo na strateškim ciljevima i na istim pozicijama, želimo se plasirati u Ligu 4. Želimo i mislim da još uvijek možemo prvi put u historiji izaći u rukometnu Evropu, mada, kao što znate od samog početka u proljeće imamo niz povreda, prvo Davora Kadića, Mirze Hurema i Mirze Dervenčića u prvim kolima proljeća, zatim Aldina Begagića, Milana Duvnjaka. Zatim imamo odlazak Mirze Hurema u Irak, te neregulisan boravak Milana Ivančeva u BiH i na kraju slijedi 30 dana odsustva beka Nermina Bašića,  koji je bio po bolnicama u Turskoj sa njegovom majkom.

Sada je već tri kola povrijeđen Edo Martić i ne znamo hoće li biti sposoban za petak za Konjuh. Ni najgori pesimisti nisu mogli predvidjeti takav scenario, da gotovo kompletan prvi tim od jeseni na početku proljetnog dijela bude van pogona. Kad se tu dodaju i druge već poznate poteškoće, oko finansijskih i druguih problema u klubu, slika je onda potpuna. Ali mi ne odustajemo, idemo na ,,Ligu 4”, idemo u Evropu!”, kaže Pane Škrbić.

 Jedina povoljna vijest koju u Čeliku očekuju da bi se mogla desiti je da se Milan Ivančev već za koji dan pojavi u Zenici, što takođe nije sigurno. Na press konferenciji u ,,Čeliku” je bilo dosta riječi i o takozvanom ambijentu u BiH rukometu.

,,Mi želimo da dignemo glasi da zahtjevamo da se u Rukometnom savezu BiH konačno dogodi nešo pozitivno, da nam se dogodi Nogometni savez BiH, da i mi nađemo nekog Osima, recimo proslavljenog rukometaša i rukometnog stručnjaka Abasa Arslanagića Aku da uvede reda u Savez, da se raspusti ovaj i ovako nepostojeći savez, jer je posljednja izborna skupština održana davne 2007. godine. Svi o tome šute, pričaju iza leđa. Tako se može dogoditi da se donese pa stornira novi kalenar takmičenja u punom jeku lige. Mi se ne bojimo!. Da se ne bi pogrešno shvatli. mi nemamo nikavih ambicija niti pretenzija da mi vodimo Savez i Premijer Ligu, ali ligu zaista treba da vodi zajednica Premijerligaša, a tu ima i sposobnih i spremnih ljudi.” – rečeno je na press konferenciji RK Čelika.

,,Sedam godina Savezom rukovode nelegalni organi.  Neki članovi Izvršnog odbora saveza sami sebe proglašavaju na nelegalan način članovima Izvršnog odbora i time samo cementiraju produženje agonije Rukometnog saveza.

A minimum na čemu bi savez trebao radi je:

  1. da imamo generalnog sponzora lige
  2. da imamo najmanje jednom semično direktan TV prijenos
  3. da imamo jaku juniorsku ligu na nivou države
  4. da nam savez obezbijedi makar pet lopti godišnje

Svjedoci ste da je NS BiH samo za ZDK obezbijedio 300 lopti, istaknuto je na press konferenciji RK Čelik. Pošto su pozvali sve ljubitelje rukometa da dođu na utakmicu protiv Konjuha, učesnici Press konferencije su naglasili:

,,Zašto se na ovoj historijskoj utakmici ne pojavi 5.000 ljudi u Areni, Zeničana, koj vole ovaj grad i ovaj klub, da nas podrže? Ne moraju platiti ulaznice! Platiti će oni koji žele i mogu da pomognu klub. Napravili smo prve korake i naši specijalni gosti na ovoj utakmici biće učenici, ljubitelji rukometa iz:

  • OŠ Mak Dizdar Zenica – njih 500,
  • KŠC – njih 300 i
  • iz Prve gimanazije, također 300 navijača.

Pozivano i navijačke skupine, Robijaše i druge, da nas takođe podrže”.

O JUNIORIMA

„Mi jako mnogo kao klub polažemo na rukometni podmladak. Mi imamo tri tima koji se zvanično takmiče u ligi za mlade ZDK i postižu dobre rezultate. Pobjeđuju nekad neprikosnovene škole rukometa Krivaje, Bosne Visoko, Maglaja.

S druge strane, njih pet juniora rođenih Zeničana su postali standarni prvotimci i Upravni odbor je odlučio da s njima od danas zaključi stipendijske ugovore. Oni već daju golove, ili imaju odbrana za prvi tim i oni su naša budućnost. To su:  Ajdin Tufekčić, Harun Alihodžić, Miralem Dudić, Muhamed Ajanović i Almir Rekanović. Srednjoškolci koji su odlični učenici i budućnost zeničkog rukometa“, naglašeno je na press konferenciji.