Imran Tahirović iz Zenice uz pomoć komunikatora priča i rješava matematičke zadatke

Screenshot 3 14
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svjetski dan cerebralne paralize danas se obilježava širom svijeta, a 8-godišnji Zeničanin Imran Tahirović je primjer dječaka koji uz pomoć nadležnih institucija veoma lako može pohađati redovnu osnovnu školu, ali i živjeti ispunjen život sa svojim vršnjacima.

Imran Tahirović je rođen 2013. godine s dijagnozom Sy. Cerebrale Quadriparesis te je od početka bio uključen na tretmane u Javnoj ustanovi Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona pri Odjeljenju za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju, a usluge su mu pružane sve do oktobra 2019. godine.

Imran pohađao i vrtić od svoje druge godine do polaska u školu gdje se družio s vršnjacima, razvijao socijalne vještine i interakciju s drugom djecom te su mu svi oni bili podrška u njegovom razvoju.

ČITAJ JOŠ:  Salko Juklo: Glasati za SDA je veći haram od alkohola i svinjskog mesa

U razgovoru za Klix.ba Imranova majka Irna nam govori da je on dječak prepoznatljiv po svom osmjehu, blagoj naravi i plemenitosti te da se svakome “uvuče” pod kožu i osvaja simpatije na prvu.

“On je zaista predivno dijete koje se raduje sitnicama i zaista ga nije teško obradovati. On je ljubav.. U svemu tome do danas bilo je i situacija kada stvari nisu bile nimalno jednostavne, obzirom da sam sama odgajala Imrana i vodila cjelokupnu brigu o njemu. Uz dobru orgnaizaciju, podršku, zaista ništa nije teško. Sada s ove tačke gledišta, kada se osvrnem u prošlost, slobodno mogu reći jedno veliko: “Bravo Imrane, bravo mama!”. On je izrastao u jednog jako pametnog i zrelog dječaka i sada je sve mnogo lakše”, kaže Irna.

ČITAJ JOŠ:  Više od 33 posto BDP-a Bosne i Hercegovine odlazi na vraćanje duga, slijedi težak period

Njegove ptoeškoće se odnose isključivo na motoriku i govor, dok su intelektualne i kognitivne sposobnosti u potpunosti očuvane. Imran je u septembru krenuo u školu, što njegovu mamu čini jako ponosnom i sretnom, a uz pomoć Ministra obrazovanja i Ministarstva za rad i socijalnu politiku ZDK Imran je dobio i komunikator pomoću kojeg bez problema pohađa redovni obrazovni proces u osnovnoj školi.

“Komunikator koji koristi pripada aistisvnoj tehnologiji i namijenjen je osobama koje su neverbalne. Kupovinu uređaja podržalo je ministarstvo obrazovanja na čelu s ministrom Spahijom Kozlićem i ministarstvo za rad i socijalnu politiku koji su zajedničkim snagama olakšali život mom djetetu, ali i obrazovanje. Teško je opisati zahvalnost, on ima priliku da sada reproducira svoje znanje, da rješava zadatke, igra igre, uživa u školskim klupama, a i predivan je osjećaj kada napiše ‘Mama, volim te!”, dodaje Irna.

ČITAJ JOŠ:  Patković: Mnogi borci su u domovima i muka im je

Imran za sada nema idola, ali je veliki gurman i uživa u hrani, a rado će svoje omiljene recepte podijeliti i s onima koji žele da naprave nešto ukusno. Kada poraste želi postati kuhar, a ljubav prema kulinarstvu je vjerovatno naslijedio od nane koju neizmjerno voli.

Ministar Kozlić je kazao da je inkluzija, odnosno, uključenost djece s posebnim obrazovnim potrebama u proces edukacije u ZDK jedan od prioriteta ministarstva.

“Jako mi je drago da smo uspjeli pronaći modalitet uključenja Imrana Tahirovića u redovno obrazovanje putem nabavke komunikatora i angažmana asistenta u nastavi. Imran je inteligentan dječak koji je sada u stanju redovno da prati nastavu i uči kao i ostala djeca”, zaključio je.

GODISNJICA
MARKETING