Portal 072info

Imunitet najčešće ostaje jak najmanje osam mjeseci nakon oporavka od korone

Screenshot 2 1853
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ljudsko tijelo obično zadržava snažan imunološki odgovor na koronavirus najmanje osam mjeseci nakon infekcije, a potencijalno i duže, kazali su naučnici u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Science. Njihova analiza pokazala je da je oko 90 posto ispitanih pacijenata razvilo dugotrajan i stabilan imunitet nakon oporavka od korone, prenosi Washington Post.

Jedno od najčešćih pitanja u vezi s koronavirusom, koji se pojavio prije više od godinu dana, bilo je mogu li se ljudi ponovo zaraziti te ukoliko mogu, koliko brzo. Postoje izolirani izvještaji o ljudima koji su više puta oboljeli od COVID-a 19, ali novo istraživanje potvrđuje da ljudski organizam uglavnom zadržava jak imunitet.

Pregledom uzoraka skoro 200 pacijenata, istraživači su ustanovili da ljudsko tijelo zadržava, takoreći, uspomenu na koronu i spremno je brzo stvoriti protunapad ukoliko se ponovo izloži virusu.


Novo istraživanje dolazi usljed sve veće zabrinutosti zbog novih sojeva ili mutacija koronavirusa, uključujući prije svega one koje su identificirane u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi. Od jučer je novi soj korone zabilježen i u sedam saveznih američkih država.

Naučnici su generalno optimistični da ljudski imunitet može odgovoriti i na nove varijante koronavirusa. Ipak, dodaju da nema prostora za rizik. Stoga naučnici širom svijeta proučavaju nove mutacije kako bi ustupili javnosti detaljne podatke o njihovom djelovanju na ljudski organizam, ali i efektima na proizvedene vakcine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME