Imunizacija u svijetu: Izrael i dalje bez premca, afričke zemlje dobile prve doze vakcina

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dok borba s pandemijom koronavirusa i dalje traje, većina svjetskih zemalja nastoji riješiti pandemijske izazove vakcinacijom stanovništva. Iako je ovaj proces već uveliko na snazi, razlike između zemalja i dalje su itekako vidljive.

Svijet je ušao u još jedan mjesec koji će obilježiti proces vakcinacije stanovništva u većini zemalja. Ipak, broj vakcinisanih, ukoliko posmatramo širu sliku, i dalje nije ni blizu zadovoljavajućeg nivoa nakon kojeg bismo mogli govoriti o jenjavanju pandemije koronavirusa te stvaranju tzv. kolektivnog imuniteta.

Ipak, i pored brojnih nedostataka i problema u mehanizmima koordinacije, koji su uspostavljeni na regionalnim i svjetskim dogovorima, proces vakcinacije do sada ima nekoliko pozitivnih tačaka.

Izrael daleko ispred svih, SAD bilježi napredak

Prema trenutnim podacima, svjetski tron po broju vakcinisanog stanovništva i dalje drži Izrael koji je od početka masovne vakcinacije stanovništva bilježio znatno bolje rezultate u ovom polju u odnosu na ostale zemlje.

Uprkos tome, situacija u Izraelu i dalje je daleko od idealne kada je u pitanju epidemiološka situacija, a vlasti su u posljednjih nekoliko dana najavili postepeno otvaranje ekonomije uz velike mjere opreza.

Kada je riječ o Izraelu, u analizi broja vakcinisanih stanovnika mora se napraviti jasna razlika između onih koji su primili bar jednu dozu vakcine i broja stanovnika koji su registrovani kao potpuno vakcinisani (primili obje doze op.a.).

Do sada je 57,3 posto građana Izraela primilo bar jednu dozu vakcine, ali broj onih koji su u potpunosti vakcinisani iznosi 43,8 posto.

Izrael daleko ispred ostalih zemalja svijeta (Foto:ourworldindata.org)
Izrael daleko ispred ostalih zemalja svijeta (Foto:ourworldindata.org)

Od ostalih zemalja, najveći broj vakcinisanih građana imaju Velika Britanija (32,7 posto) teČile koji je do sada imunizirao 21,2 posto građana.

Vodeće svjetske sile, iako posjeduju sve resurse kako bi proces vakcinacije stanovništva išao bez većih problema, i dalje zaostaju za nekim uslovno rečeno slabijim državama u svijetu.

SAD u prednosti u odnosu na druge svjetske sile
SAD u prednosti u odnosu na druge svjetske sile

Jedina država iz samog svjetskog vrha koja se trenutno može izdvojiti po broju vakcinisanog stanovništva jesu Sjedinjene Američke Države koje su do sada vakcinisale 17,6 postostanovništva.

Iako procenat vakcinisanih i dalje djeluje skromno, za što je prije svega zaslužan ukupan broj populacije, SAD se trenutno nalazi na drugom mjestu po broju potpuno vakcinisanih građana, odmah iza Izraela.

U regiji Srbija jedina vrijedna spomena

Iako se može reći da je proces imunizacije stanovništva na neki način započeo u svim zemljama bivše Jugoslavije, vlasti u Srbiji znatno su se bolje pripremile na ovaj proces u odnosu na ostale države.

Do sada je u Srbiji vakcinisano nešto više od milion stanovnika. Istočne komšije mogu se pohvaliti i podacima da je trenutno 9,1 postostanovništva u potpunosti vakcinisano, što je trenutno treći najbolji rezultat na svijetu, odmah iza Izraela i SAD-a.

Srbija treća u svijetu po broju potpuno vakcinisanih (Foto:ourworldindata.org)
Srbija treća u svijetu po broju potpuno vakcinisanih (Foto:ourworldindata.org)

Vlasti u zemlji i dalje vrše pregovore o nabavci vakcina pa je tako u Srbiju prije tri dana stiglo još 500.000 vakcina Sinopharm iz Kine, a danas i 28 hiljada doza Pfizerovih vakcina.

Od ostalih zemalja, Hrvatska se nalazi na drugom mjestu s nešto više od 180 hiljadavakcinisanih građana, a Slovenija je trenutno na trećem mjestu sa 140.000 vakcinisanih stanovnika.

Srbija ispred svih u regiji (Foto:ourworldindata.org)
Srbija ispred svih u regiji (Foto:ourworldindata.org)

Crna Gora je također počela proces vakcinacije, a pored 2.000 doza donacije Sputnik V vakcina iz Srbije, u zemlju je prije nekoliko dana pristiglo još 5.000 doza ruske vakcine te 30.000 doza Sinopharm vakcina.

COVAX mehanizam napokon zaživio

U prethodnih nekoliko mjeseci mogle su se čuti brojne kritike vezane za COVAX mehanizam, koji je uspostavljen kao zajednički svjetski okvir preko kojeg bi se isporučivale doze vakcina ekonomski nerazvijenim zemljama.

Iako su brojne države, između ostalih i Bosna i Hercegovina, izrazile nezadovoljstvo radom COVAX-a, ovaj mehanizam je početkom marta zvanično počeo raditi, što će prije svega biti značajno za azijske i afričke države.

Prve zemlje koje su dobile vakcine iz ovog programa su Gana i Obala Slonovače u kojima je vakcinacija započela 1. marta. Prema zvaničnim podacima Gavija i Svjetske zdravstvene organizacije, u nešto više od 10 dana COVAX je isporučio više od 11 miliona doza vakcina.

Do sada se ovaj broj većinom odnosi na afričke i azijske zemlje, a zvanično, vakcine putem ovog mehanizma dospjele su do 19 država u Africi i Aziji te se očekuje da će u narednim danima ovaj broj sve više rasti.