o 8
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Izdvojeno / Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Imunolog Zlatko Trobonjača rekao je za Dnevnik HTV-a da će delta soj koronavirusa sigurno prevladati. Napominje kako se pretpostavlja da je indijski, odnosno delta soj, zarazniji od alfa soja (britanskog) za 23 do 60 posto, što ovisi o podacima iz literature.

– Širi se izuzetno brzo, prisutan je u više od sto zemalja svijeta. Imunoinvazivan je, tj. „izbjegava“ imunost koju dobijemo preboljenjem ili vakcinisanjem Pfizerom ili Modernom, osobito ako se vakcinišemo samo jednom dozom vakcine. To znači da bi dvije trećine ljudi, ako se vakcinišu samo jednom dozom, za dvije do tri sedmice mogli oboljeti simptomatski. Samo 10 posto ljudi koji su vakcinisani objema dozama mogu se zaraziti delta sojem – rekao je Trobonjača.

Naglašava da AstraZenecina vakcina ima nešto slabiju učinkovitost – oko 70 posto.

– Ako se vakcinišete Pfizerovim ili Moderninom vakcinom, imate 20 puta manju šansu da se hospitalizirate u slučaju kontakta s delta sojem koronavirusa – naglasio je Trobonjača i dodao:

– Australija i Novi Zeland imaju posebne mjere za migrante, odmah ih stavljaju u izolaciju i zato imaju dobru sliku. Što se tiče ostalih dijelova svijeta, sve ovisi o vakcinisanosti. Delta soj, koji će sigurno pobijediti, sigurno ugrožava populacije gdje nema dovoljno vakcinisanih ljudi.

Prema njegovim riječima, na prvom je mjestu vakcinisanje, posebno kada je riječ o delta soju.

– Bez obzira na sezonalnost, postoji opasnost da se on proširi i zato je izuzetno važno što prije se vakcinisati s obje doze. Zato, iskoristimo ovo ljetno vrijeme, kada naš imunosni sustav bolje funkcionira i vakcinišimo se. Između ostalog, i zato što se bojimo četvrtog vala najesen – zaključio je Trobonjača.