Imunolog o vakcinaciji: Ako ovako nastavimo, nećemo se riješiti ovoga u 2021.

C1A37381 FBFD 46C0 B3EF 5891B1EB3E59

Jasenko Karamehić, imunolog i internista, gostujući u Newsroomu na N1 rekao je da je nedopustivo ponašanje bh. vlasti u vezi sa nabavkom vakcina. Rekao je kako način na koji vlasti nabavljaju vakcine nije uopće princip vakcinacije i da se ona ne može obavljati ovako, te da COVAX mehanizam uopće nije dovoljan. BiH ne može očekivati sadaku i milost od zemalja EU, kazao je – te rekao da Vijeće ministara mora ozbiljnije raditi na ovom problemu i vakcine nabavljati direktno od proizvođača.

“Da li uopšte misle nabaviti vakcine? Ovo je neodopustivo ponašanje. Rekli su prvo da će doći manja količina. To nije princip vakcinacije. Treba vakcinisati što veći dio stanovništva, u što kraćem vremenskom periodu, minimum 2/3. Ako ćemo mi vakcinisati 10, 20 posto – vakcina ne djeluje momentalno. Kada će vakcinisati resto stanovništva da bi uspjela vakcinacija? Ja to ne znam. Ako ovako nastavimo, nećemo se riješiti ovoga u 2021. godini. Da ne govorim na disoluciju društva, privredu, gubitak radnih mjesta”, kazao je Karamehić.

Istakao je kako je svijet ozbiljno shvatio pandemiju, te da se u Wuhanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, drugim zemljama u Aziji se vratilo stanje u normalu sa pridržavanjem mjera, i to bez vakcinacije.

Da li BiH uopće ima uslove za transport i skladištenje vakcina?

“To trebate pitati vlasti. Onaj ko nabavlja zna protokol. Pfizerova vakcina je hladni lanac, zna se koliko se mora čuvati, oni treba da dogovore. Pretpostavka je da stvore infrastrukturu, pa da ih nabave. A što se rasporeda vakcinacije tiče, kako to planiraju? Ja to nigdje nisam pročitao”, poručio je gost N1.

“Evropska unija je za godinu dana kupila vakcine. Mi ne možemo sadaku i milost očekivati. Italija, Grčka, Danska su zemlje koje su predložile COVID pasoše i potvrde. Sve se svodi na to da ćete morati imati pasoš i potvrdu ako mislite da negdje putujete po svijetu. Mi ćemo postati crna rupa, drugi će gledati kako da se zaštite od nas”, izjavio je Karamehić.

BiH se ne može osloniti na COVAX mehanizam, rekao je, dodavši da ga treba iskoristiti – ali to je posljednje mehanizam i opcija.

“Morate pregovarati direktno sa proizvođačima, COVAX kad bude – biće. To je nedovoljno. Mora se ići agresivnije i na direktne pregovore. Država treba da nabavi prva, Vijeće ministara. BiH je epidemiološka cjelina. BiH treba da se brani sa svim resursima. Pošto Vijeće ministara nije uradilo kako treba, onda entiteti. Kod njih ide sporo, vidio sam da je sindikat doktora ZDK predložio – da kantoni idu samostalno, uz pomoć UNDP-a. Kad neće niko, mora neko. Ja to pozdravljam”, izjavio je za N1.

On je istakao da je BiH među liderima u svijetu po broju smrtnih slučajeva, te da na Zapadnom Balkanu samo Sjeverna Makedonija ima veći.

“Smrtnost kod nas je visoka, 89 smrtnih na 100.000 stanovnika, tri posto u odonsu na broj inficiranih. Samo Sjeverna Makedonija ima veći, 92. Objektivno – mi smo u svjetskom vrhu. Treba vidjeti da li je dijagnostika dobro urađena, da li su rađene obdukcije, ali treba napraviti analizu”, pojasnio je.

Vakcine koje su proizvedene protiv COVID-19 su sigurne, proizvedene u kratkom roku, i nauka je radila brzo, rekao je. Komentarisao je i antivakcinacione lobije.

“Što se antivakcinalnih lobija tiče – razumijem stanovništvo. Danas je svako epidemiolog, ima dosta dezinformacija. Ono što ja ne razumijem, ako ste mene pitali, bavim se 40 godina ovim poslom, pa im objasnim – oni to ne urade – oni snose posljedice šta će biti njima i njihovim porodicama. Imat će tragične posljedice. Apelujem na stanovništvu da sluša struku. Vakcine su stotinama godina spasile svijet, nekoliko puta, od nestanka. Pandemije su pobile više ljudi nego svi ratovi zajedno. Slušajte nauku i struku”, kazao je.

Karamehić je na koncu rekao da daje prednost Pfizer/BioNTech vakcini, Moderninoj i Oxfordovoj u odnosu na ostale.

N1