Portal 072info

Imunološke terapije liječenja raka nema u BiH: Nemamo lijekove koji produžavaju život

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najviše pažnje trenutno privlači tzv. imunološka terapija malignih bolesti. Lijekovi ne djeluju na tumor, već “bude” imunološki sustav.

 

Iako je broj osoba s malignim bolestima u svijetu iz godine u godinu sve veći, onkolozima je na raspolaganju i sve više novih lijekova koji produžavaju život oboljelih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najviše pažnje trenutno privlači tzv. imunološka terapija malignih bolesti. Lijekovi ne djeluju na tumor, već “bude” imunološki sustav, koji se potom bori protiv malignih bolesti, piše Faktor.

Radi se o ciljanoj terapiji koja, prema riječima doc. dr. Jasmine Alidžanović, šefice Odjeljenja za onkologiju na UKC u Tuzli, ne djeluje na zdrave stanice, kao što je to slučaj kod kemoterapije, pa samim tim ima manje toksičnih efekata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Do sada su u Americi i Europi registrirana dva nova lijeka koji potiču imunološki sustav na selektivno uništavanje stanica raka, povećavajući na taj način sposobnost organizma za uništavanje malignih ćelija. Od srpnja prošle godine do danas 22 države članice Europske unije odobrile su primjenu pembrolizumaba i nivolumaba (Keytruda i Opdivo) na teret javnih zdravstvenih osiguranja i to bez ograničenja. Radi se o lijekovima protiv melanoma i raka pluća, koji kod 20 posto oboljelih značajno produžavaju život. Podaci govore da je cijena jednogodišnje terapije Keytrudom oko 160.000 američkih dolara, a Opdivom više od 100.000 dolara.

– Kliničke studije, koje su rađene u svijetu, pokazale su da nivolumab produžava život od dvije do tri godine. Lijek je još 2014. odobren u Americi i u nekim se zemljama već primjenjuje za liječenje oboljelih. Međutim, kod nas ga nema ni na listi s posebnim režimom propisivanja, kao ni pembrolizumaba – kaže Alidžanović, naglašavajući kako su pacijentima u BiH dostupni neki citostatici, koji djeluju ciljano na stanice tumora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Spomenula bih Avastin, koji se koristi kod metastatskog karcinoma debelog crijeva – Tarcevu, koja se daje oboljelima od tumora pluća, Sutent i Afinitor za rak bubrega. Tu je naravno i Herceptin za žene s rakom dojke. Tih lijekova imamo i Komisija, koja djeluje pri Federalnom fondu za osiguranje i reosiguranje, svakog mjeseca razmatra i uključuje pacijente na tretmane – kaže Alidžanović.

Međutim, kod liječenja onih kojima je otkriven melanom, najmaligniji karcinom kože, onkolozi u BiH su dosta ograničeni. Iako je lijek Zelboraf (vemurafenib) prije dvije godine „ušao“ u BiH, on još uvijek nije dostupan pacijentima. Razlog je, kaže Alidžanović, njegova basnoslovna cijena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Lijek je stavljen na listu s posebnim režimom propisivanja, ali on još uvijek nije dostupan pacijentima. Iako je urađena revizija mnogih lijekova, Zelboraf je ostao tamo gdje je i do sada bio. Koliko znam, čeka se natječaj nakon čega bi on bio uključen na listu skupih lijekova koje Fond odobrava – ističe Alidžanović.

I dok se čeka raspisivanje natječaja oboljeli od melanoma, kojima je, zbog težine bolesti, svaki dan iznimno važan, imaju dvije mogućnosti – ili sami izdvajati oko 15.000 KM, koliko, kakokaže onkologinja iz Tuzle, košta mjesečna terapija Zelborafom, ili se podvrgnuti kemoterapiji, klasičnoj metodi liječenja u BiH u posljednjih 30 godina, koja osim još u nekoliko zemalja u okruženju, više nigdje nije standard liječenja melanoma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Federalnom ministarstvu zdravstva doznaju da je Zelboraf uvršten u posebni program Liste lijekova Fonda solidarnosti, a da odluku o njegovom dobivanju, donosi Povjerenstvo za utvrđivanje prava korištenja lijeka koju formira direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Još kažu kako se, u skladu s Odlukom o listi lijekova Fonda solidarnosti FBiH, na nju mogu uvrstiti i lijekovi preporučeni kroz poseban program ako se osiguraju dodatna financijska sredstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Ministarstvu Faktor doznaje i da je na citostatike u prošloj godini Fond solidarnosti izdvojio više od 37 milijuna KM, a ukupno za liječenje malignih oboljenja, uključujući radioterapiju, više od 44 milijuna maraka, što je trećina ukupnih sredstava kojima uopće raspolaže Federalni fond solidarnosti.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)