Incident u Jusićima: Mještane isprovocirali advokati optuženih Srba za ratne zločine u ovom selu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Jutros je objavljen snimak incidenta iz sela Jusići kod Zvornika, a zbog kojeg je reagovala i policija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Razlog je dolazak odbrane optuženih, kao i samog optuženog za ratne zločine u ovo mjesto.

Mještani su jutros blokirali put kako bi advokate odbrane optuženih za ratne zločine u Jusićima, gdje je 27. maja 1992. godine ubijeno 48 civila, spriječili da uđu u selo.

Advokati su kako navode došli da pregledaju kuće, podrume, štale i druge lokacije koje se pominju u sudskom procesu, a sa njima je prema riječima očevidaca bio i jedan od optuženih.

Njegovo prisustvo je posebno isprovociralo žene i majke čiji su najmiliji ubijeni u Jusićima tokom rata, a koje je, kako navode, odvodio upravo jedan od optuženih koji se danas usudio doći u ovo selo.

Kako ističu majke i na videosnimku koji je objavio Zvornički.ba, “malo je bilo što su poubijali, sad bi još i da nas plaše i zastrašuju dolazeći sa istim onim koji nam je odveo djecu na klanje i streljanje”.

Očevici navode da su optuženi i advokati ubrzo odustali od namjere da posjete selo, a pokušali su otići i prije nego je stigla policija.

Iz policijske uprave u Zvorniku nam je potvrđeno da je incident prijavljen policiji.

Kako nam je kazano iz odsjeka za informisanje javnosti “mještani Jusića gdje uglavnom žive stanovnici bošnjačke nacionalnosti su zaustavili advokate i još neke ljude srpske nacionalnosti koji su poslom bili u tom mjestu pa je tom prilikom došlo do incidenta”.

Ističu da je policija brzo reagovala kako bi spriječila dalje neželjene događaje.

Na mjestu incidenta je izvršen uviđaj, a navedeno je da će policija sutra imati kompletnu informaciju za javnost.

Klix