INCIDENT ZASJENIO DALMATINKO CUP: Napadnuti članovi sarajevske škole fudbala

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Od 1. do 4. juna u nekoliko hrvatskih gradova je održan nogometni Dalmatinko cup na kojem je nastupilo više od 3.000 sportista iz 15 zemalja, a lijepu sportsku priču zasjenio je incident u kojem su napadnuti članovi Škole fudbala Sparta iz Sarajeva.

Dalmatinko cup se igrao na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru i Žrnovnici, a Sparta je u U14 kategoriji u polufinalu turnira igrala protiv ukrajinskog Šahtara.

Utakmica pionira je prekinuta nakon što su igrači Šahtara bili preagresivni i žestoko su udarali dječake iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, a njihovo je ponašanje popratila i cijela klupa, odnosno stručni štab.

Kako je za Patriju istakao jedan roditelj dječaka koji je povrijeđen čak osam trenera Šahtara utrčalo je na teren da se obračuna sa dječacima! 

“Djeca su bila žestoka, iz uobičajenih je nogometnih trenutaka odjednom nastao incident. U utakmicama ovakvog tipa obično nema incidenata jer dječji nogomet treba biti radost i veselje. To je bio i trebao biti spektakl, na turniru su učestvovali i klubovi iz susjednih zemalja, bila je to prava skladna slika kako jedan sportski događaj treba izgledati, ali i kako društvo treba izgledati. Turnir je nastao u iznimno zahtjevnim organizacijskim okolnostima, a onda se dogodi ovakvo nešto. Želim se izviniti svima koji su morali svjedočiti ovim scenama”, poručio je organizator turnira Domagoj Bojčić u razgovoru za Jutarnji list.

Kako kaže Bojčić, Šahtar je odmah diskvalifikovan.

“Mi imamo nultu toleranciju na nasilje i oni su bili momentalno diskvalificirani. Da je to bilo samo ponašanje djece, sudije bi to riješili crvenim kartonima i isključenjem iz igre. Međutim, u cjelokupnu su se situaciju uključili članovi stručnog štaba Šahtara, oni su s klupe ulazili na teren”, poručio je Bojčić i dodao kako su odmah pružili medicinsku pomoć igračima Sparte.

“Prekršaji ukrajinskih mladih nogometaša bili su prežestoki, preagresivni. Stoga smo preventivno reagirali i preporučili pregled djece zbog potencijalnih povreda. Medicinsko je osoblje prije odlaska pregledalo male nogometaše kako bi sigurno otišli svojim kućama”, rekao je organizator turnira.

PATRIA/SLOBODNABOSNA/PRESS