Portal 072info

INCIDENTI U SARAJEVU: Pacijenti šamarali doktore, a tehničare tukli šipkom

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Gužve u čekaonicama zdravstvenih ustanova, pogotovo u zimskom periodu, kada pacijenti češće posjećuju ljekare, često znaju završiti incidentima. Izrevoltirani gužvama, nerijetko i nemarnim ponašanjem medicinskog osoblja ili nekim drugim problemima, građani često fizički nasrću na ljekare.

Slomljene naočale

Iz Uprave JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo tvrde da „probleme prave pacijenti koji se ne pridržavaju sistema naručivanja putem telefona, pa dolaze u čekaonice i stvaraju gužvu, a često krive ljekare što ne ih ne primaju preko reda“!?

– U posljednje vrijeme na meti nasilnika bilo je medicinsko osoblje Doma zdravlja Stari Grad. Osim verbalnog vrijeđanja, nerijetko i fizički nasrću na doktore. Očit primjer u Starom Gradu bio je kada je pacijent, prolazeći kroz hodnik, izrevoltiran gužvom, ošamario doktoricu i slomio joj naočale – kazala je Dženana Tanović, direktora Doma zdravlja KS.

Prije nekoliko dana, istakla je ona, u ambulanti Cicin Han odvijala se prava drama. Pacijentu je pružena usluga i odvezen je na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

– Ali on se uskoro vratio u ambulantu i optužio osoblje da su mu ukrali novčanik. U naletu bijesa, uzeo je metalnu šipku i njom po leđima udario medicinskog tehničara. Nakon nekoliko dana, vratio se i izvinjavao jer mu je novčanik ostao kod kuće – ispričala je Tanović.

U posljednje vrijeme povećan je broj napada i u Domu zdravlja Novi Grad. No, za osoblje je posebno opasno u ambulanti porodične medicine Švrakino Selo. U toj ambulanti godinama je teška situacija.

Građani su često svjedoci nemilih događaja, u kojima skoro podjednako krive i osoblje i pacijente. Kažu da bi svi trebali biti strpljiviji i razumniji, jer ne mogu jedni bez drugih.

Pacijentica Jasmina Idrizović, koju smo jučer zatekli u Domu zdravlja „Vrazova“, kazala nam je da su gužve veliki problem te da građani trebaju prakticirati telefonsko naručivanje.

Narkoman osoblju prijetio pištoljem

U Domu zdravlja KS kazali su nam da su njihovi uposlenici na Ilidži često izloženi napadima narkomana koji traže šprice i anestetike.

– Nedavno je pacijent, koji je odranije poznat policiji, nezadovoljan tretmanom, prevrnuo stolicu u kancelariji, nakon čega je sjeo i izvadio pištolj. Zaprijetio je da će sve u kancelariji pobiti i da niko neće izaći van – kazali su iz Doma zdravlja.

Problemi i u Hitnoj

Osoblje Hitne pomoći KS često se susreće s raznim neprijatnostima, kako na terenu tako i u ambulanti. Direktorica Sena Softić-Taljanović kaže da nemile scene najčešće prave pacijenti koji nisu životno ugroženi, a problem žele brzo riješiti. Kaže da su im alkoholičari i osobe sa psihičkim tegobama najmanji problem, jer se takvim pacijentima prilagode.

Avaz

Podijelite članak
  • 15
    Shares