Portal 072info

Incijativa Rame Isaka za izgradnjom socijalnih stanova za zeničke Rome i izgradnju nove poslovne zone

Poslanik u Skupštini Zeničko-Dobojskog kantona magistar Ramo Isak, jučer je prema Skupštini Zeničko-Dobojskog kantona uputio zvaničnu incijativu da se izgrade nove stambene jedinice za pripadnike romske nacionalne manjine, koji skoro već 20 godina žive u dotrajalim montažnim barakama, bez struje i pitke vode. Zenički Romi iz kampa u Banlozima poptuno su zaboravljeni od strane sviju, pa i od onih koji su u prvom redu trebali rješavati ovaj problem – Gradske uprave Grada Zenica, te nadležne Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica, te predstavnika nacionalnih manjina – vijećnika ispred nacionalnih manjina u Gradskom vijeću.

Ovom incijativom poslanik Ramo Isak direktno u rješavanje ovoga problema uključuje institucije i organe uprave Zeničko-Dobojskog kantona, za koje Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice ni najmanje ne sumnja da posjeduju sve potrebne kapacitete za rješavanje ovoga dugogodišnjeg problema romske zajednice sa područja grada Zenice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, ovoj incijativi predhodilo je nekoliko posjeta Rame Isaka romskom kampu Banlozi, koji je i lično bio vidno potresen kada je vidio da Romi iz ovoga kampa bukvalno umiru od gladi i žeđi, izloženi brojnim zaraznim bolestima koje u ovome kampu šire glodari i zmije, a usljed čega je zabilježen i smrtni slučaj bebe stare svega nekoliko mjeseci. Prilikom ovih posjeta kantonlani poslanik Isak je dao čvrsto obečanje Romima da će jedan od prvih njegovih poteza u novom sazivu Kantonalne Skupštine biti upravo vezan za zatvaranje romskog kampa u Banlozima, uz predhodnu izgradnju potpuno novih socijalnih stanova za ovu najmarginalizovaniju skupinu zeničkog stanovništva.

Potrebno je posebno naglasiti činjenicu da je poslanik Ramo Isak u sklopu ove incijative dao i prijedlog da se nakon izgradnje novih socijalnih stanova i zatvaranja neuslovnog romskog kampa Banlozi na ovome lokalitetu izgradi nova poslovna zona, koja bi nesumnjivo preporodila Tetovski kraj, budući da bi se na ovaj način omogućilo upošljavanje velikog broja nezaposlenih Zenicana. Na ovaj način oživila bi se i posrnula zenička ekonomija, budući da u proteklih nekoliko godina ni jedna značajnija privredna investicija nije realizirana u ovome gradu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iskreno se nadamo da će se i strukture Gradske uprave Grada Zenica priključiti ovoj incijativi, te da će podržati nastojanja poslanika Rame Isaka da se jednom za sva vremena riješi ovaj preko dvadeset godina dug problem.

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice u narednom periodu redovno će izvještavati javnost o poduzetim aktivnostima u vezi sa ovom incijativom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 267
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

BEŠIĆ OTVORENO ZA 072INFO: Zaplakala sam i time pokazala da sam ljudsko biće

Redakcija

ISAK: Doveo sam investitore koji su bili spremni napraviti male fabričice u Nemili (VIDEO)

Redakcija

Ramo Isak: Na Mošćanici otvoriti mini fabriku i zaposliti 400 mještana (VIDEO)

Redakcija
REKLAMA
KRAJ REKLAME