Portal 072info

Incko: Bajden jako dobro i dugo poznaje situaciju na Balkanu

i 9
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) uputio je čestitke Džou Bajdenu (Joe Biden) na izboru za 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i poželio mu uspjeh u obavljanju te važne funkcije.

– Novoizabrani predsjednik SAD Bajden jako dobro i dugo poznaje situaciju na Balkanu. Ovo područje posjećivao je i u vrijeme predsjednika Tita, a u posjeti regiji bio je i kao potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država i bio aktivno uključen u napore šire međunarodne zajednice na pružanju podrške njenim euroatlantskim težnjama. Dolazio je u Sarajevo 1997. godine sa predsjednikom Klintonom (Clinton), a u BiH je dolazio i kao potpredsjednik 2009. godine – napisao je Incko.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Visoki predstavnik navodi kako se u Bajdenovom timu nalazi niz izvrsnih stručnjaka, posebno u oblasti vanjske politike, a među njima su i stručnjaci za Balkan i Bosnu i Hercegovinu. Jedan od njih je, naglasio je, svakako profesor Bil Burns (Bill Burns), koji je bio zamjenik državnog sekretara u mandatu Hilari Klinton (Hillary Clinton), sa kojim je u svojstvu visokog predstavnika imao dva sastanka.

– Još jedna jaka politička ličnost u Demokratskoj stranci je Suzan Rajs (Susan Rice), koja je bila ambasadorica SAD u Ujedinjenim nacijama u vrijeme kada su usvojene brojne rezolucije o Bosni i Hercegovini. Jednako izuzetna demokratska diplomatkinja je Samanta Pauer (Samantha Power), također bivša ambasadorica u UN-u. Posebno zanimljivo za Samantu je činjenica da je napisala knjigu na 640 stranica naslovljenu “Problem iz pakla, Amerika i doba genocida”. Knjiga je načelne prirode i govori o posljedicama genocida i međunarodnom prisustvu u mjestima u kojima se on dogodio, ali Samanta Pauer se također fokusira na pojedinačne zemlje i američki odgovor na takve krize kao one u Kambodži, BiH, Ruandi i Kosovu – naglašava Incko.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Među članovima Bajdenovog tima je, kazao je visoki predstavnik, i Elvir Klempić, najviše rangirani Bosanac u Bajdenovom timu i dugogodišnji savjetnik.

Incko smatra da se pred predsjednikom Bajdenom nalaze stotine pitanja koja traže rješenje, kako u inostranstvu tako i kod kuće, između ostalog i kriza koju je izazvala pandemija ali ističe da ga ohrabruje činjenica što on poznaje ovu regiju i što oko sebe ima niz visoko kvalificiranih i motiviranih ljudi, koji se cijeli život bave jugoistočnom Evropom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Biden zvanično poredao prioritete: Na zapadnom Balkanu će djelovati zajedno sa EU!

Portal 072info

Dodik: Inzko više ništa ne može nametnuti, da li u Evropi tako rade?

Portal 072info

Putin objasnio zašto još nije čestitao Bajdenu

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME