Incko pisao ministru Pekiću: Neprihvatljivo miješanje politike u rad policije

CDA782B3 475D 4EED 84F0 D3E2314924C1

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) uputio je pismo ministru unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Dariju Pekiću navodeći da je razmotrio njegov dopis kojim je informirao komesara policije Semira Šuta o prestanku radnog odnosa sa 16. junom 2021. godine, prije isteka njegovog mandata. 

– Navedene osnove za vašu namjeru da se donese rješenje za prestanak radnog odnosa komesaru policije prije isteka njegovog mandata po osnovu godina staža osiguranja su pravno manjkave i pokazuju ozbiljne pogreške, ako ne i šamar, u tumačenju primjenjivih zakonskih odredbi u ovom smislu – naveo je Incko.

Uputio je Pekića na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK te Zakon o upravnom postupku FBiH.

– Stoga, ne mogu donijeti bilo kakav drugi zaključak nego da ovo predstavlja nastavak neprihvatljive prakse neprikladnog miješanja politike u profesionalan rad policije i nepoštivanje vladavine zakona. Kao što vam je poznato, ja sam se već izjasnio o manjkavostima u demokratskom funkcionisanju u mojim zajedničkim pismima sa ambasorom Sjedinjenih Američkih Država od 11. decembra 2020. i 29. marta 2021. godine.

1315FB45 F6E6 4022 9E3E E0BF7BE567A2

Zahtijevam, ponovo, da poduzmete neophodne korake da uskladite vaše aktivnosti sa najboljim demokratskim praksama i vladavinom zakona te da podržite principe i standarde na koje ste se obavezali građanima polaganjem zakletve prilikom preuzimanja dužnosti – naveo je Incko u pismu ministru Pekiću.