Indija bi do 2030. mogla prestići Japan i Njemačku te postati treća ekonomija svijeta

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prema procjeni finansijskih kompanija S&P Global i Morgan Stanley, Indija bi do 2030. godine mogla da prestigne Japan i Njemačku, tj. da postane treća po veličini ekonomija svijeta.

Pretpostavka S&P-a je utemeljena na projekciji da će godišnji rast indijskog BDP-a biti 6,3 posto. Slična je i procjena Morgana Stanleyja, odnosno da će se BDP ove države do 2031. udvostručiti u odnosu na trenutni iznos.

“Indija ima uslove za ekonomski procvat podstaknut offshoringom (premještanjem proizvodnog procesa), energetskom tranzicijom i naprednom digitalnom infrastrukturom zemlje. Time će do kraja ove decenije postati treća ekonomija i berza svijeta”, napisali su analitičari Morgan Stanleyja.

Ekonomski rast Indije je u trećem kvartalu ove godine iznosio 6,3 posto, što je više od Reutersove prognoze da će taj rast iznositi 6,2 posto. Taj rast je u drugom kvartalu bio viši za 13,5 posto u odnosu na isti period prošle godine, što je posljedica snažne domaće potražnje u uslužnim djelatnostima. Podaci finansijske kompanije Refinitiv pokazuju da je zemlja upravo u drugom kvartalu prošle godine imala rekordan rast koji je iznosio 20,1 posto.

ČITAJ JOŠ:  FAN ZONA U ZENICI: Organizovano zajedničko gledanje utakmice Irska-BiH

Da li će se obistiniti S&P-ove prognoze zavisit će od nastavka trgovinske i finansijske liberalizacije Indije, reforme tržišta rada, kao i od ulaganja u infrastrukturu i ljudski kapital.

“To je razumno očekivati od države koja ima mnogo toga za ekonomski rast i rast prihoda po glavi stanovnika”, izjavio je ekonomista Dhiraj Nim.

Napomenuo je da su neke od spomenutih reformi već pokrenute, ističući opredijeljenost vlade za više kapitalne izdatke.

Postati izvozno orijentisano čvorište

Kako piše CNBC, indijska vlada je jasno posvećena tome da država postane centar za strane investitore i centar energetskih postrojenja. S&P-ovi analitičari su ukazali da osnovno sredstvo kojim žele to postići jeste shema poticaja proizvodnje i izvoza.

ČITAJ JOŠ:  Ova država namjerava kupiti rusku naftu po povoljnim cijenama

Spomenuta shema naziva se PLIS i na snazi je od 2020. te se njome nude poticaji i domaćim i stranim investitorima, među kojima su poreske olakšice i olakšice prilikom izdavanja dozvola. S&P-ovi analitičari su naglasili da se indijska vlada oslanja na PLIS kao alat da ekonomiju učini više izvozno orijentisanom i više povezanom s globalnim lancima snabdijevanja.

U Morgan Stanleyju očekuju da će udio proizvodnje u indijskom BDP-u do 2031. porasti sa trenutnih 15,6 posto na 21 posto. To podrazumijeva da bi se prihodi mogli povećati za tri puta – sa sadašnjih 447 milijardi dolara na 1.490 milijardi dolara.

“Multinacionalne kompanije su optimističnije nego ikada prije kada je u pitanju ulaganje u Indiju. Vlada izgradnjom infrastrukture i osiguranjem zemljišta za gradnju tvornica ohrabruje na investiranje”, konstatovali su u Morgan Stanleyju.

ČITAJ JOŠ:  Akcize na duhan veće u novoj godini: Moguće povećanje maloprodajnih cijena cigareta

Analitičarka britanskog lista Economist Sumedha Dasgupta je kao prednosti Indije istakla jeftinu radnu snagu, niske cijene proizvodnje, otvorenost za ulaganja, politiku pogodnu za poslovanje i mladu populaciju koja je sklona potrošnji. Mišljenja je da ti faktori pogoduju tome da ova država do kraja ove decenije postane proizvodni centar.

Faktori rizika

U Morgan Stanleyju su kao ono što može dovesti u pitanje ranije navedene prognoze istakli produženu recesiju, s obzirom na to da indijska privreda u velikoj mjeri ovisi o trgovini. Osim toga, kao rizike izdvojili su mogući nedostatak kvalifikovane radne snage, nepovoljne geopolitičke događaje i političke greške.

GODISNJICA
MARKETING