Indija na putu da postane najveći uvoznik ruske nafte

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Rusija je na putu da ovog mjeseca postane najveći dobavljač nafte u Indiji, a Moskva napravi ogroman prodor u energetski sektor azijskog giganta u potezu koji će vjerovatno potkopati utjecaj gornje granice cijena koju nameću zemlje G7 i njihovi zapadni saveznici.

Indijski uvoz ruske sirove nafte popeo se na najviši nivo ikada u novembru jer su rafinerije kupovale više od 1,03 miliona barela dnevno (bpd), prema podacima koje je britanskom Independentu dostavila kompanija za praćenje robe Kpler.

Vlada predvođena Narendrom Modijem otkupljivala je naftu po sniženim cijenama iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu, dok su zapadne nacije radile na tome da smanje svoju ovisnost o ruskim energetskim resursima.

Iz gotovo minimalnog izvoza u januaru i februaru ove godine, ruski izvoz nafte popeo se na 902.000 bpd do oktobra i popeo se na rekordnih nešto više od milion barela dnevno u novembru, prema preliminarnim podacima.

“Ovo će vjerovatno rezultirati da Rusija bude indijski dobavljač broj 1 u decembru”, rekao je Matt Smith, vodeći analitičar u Kpleru, prestigavši po prvi put ​​svoje tradicionalne bliskoistočne partnere Saudijsku Arabiju i trenutno najvećeg dobavljača Irak.

Indija se nije obavezala na gornju granicu cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu koju su postavile zemlje G7, uključujući Evropsku uniju i Australiju, u pokušaju da smanji zaradu Kremlja od izvoza nafte i zaustavi novac koji teče u ratni budžet Vladimira Putina.

Indija i Kina postale su dvije najveće rastuće ekonomije koje kupuju rusku naftu dok su zapadne demokratije osmišljavale načine da pritisnu rusku ekonomiju i prodube njenu izolaciju. Delhi je u više navrata branio svoj uvoz iz Rusije, rekavši da ima odgovornost prema indijskim građanima da dobije najbolju ponudu i da neće popustiti pod pritiskom Zapada.

Potez Indije je glavni faktor koji čini zapadne mjere embarga nedjelotvornim.

“Indija će biti ključni faktor u osiguravanju neefikasnosti gornje granice cijena. Bili su sporadični kupac ruske nafte prije invazije na Ukrajinu, ali sada uvoze blizu milion barela dnevno, trećinu ruskog izvoza sirove nafte”, rekao je Smith.

Lauri Myllyvirta, vodeći analitičar neprofitnog Centra za istraživanje energije i čistog zraka, rekao je da je cilj gornje granice cijena približiti cijenu proizvodnje i postepeno lišiti Rusiju oporezivog profita koji se koristi za “finansiranje barbarske invazije Rusije na Ukrajinu”.

“Indija je ove godine dramatično povećala kupovinu ruske nafte, sa suštinske nule u prethodnim godinama. Kako EU zabranjuje uvoz, Indija će prestići EU kao uvoznik, vjerovatno već u decembru”, rekao je on.

U utorak je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba napao indijsko rukovodstvo da koristi invaziju na Ukrajinu kao “priliku” za kupovinu jeftine ruske nafte, rekavši da Delhi sklapa dobar posao po cijenu ukrajinskog naroda.

On je rekao da je retorika indijske vlade da radi u interesu sopstvenog naroda došla po cijenu života Ukrajine jer oni “pate od ruske agresije i umiru svaki dan”.

Klix.ba