ED6FBD98 AA66 40C8 AE32 F1941152EBB8
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Neimenovana vakcina indijske kompanije Biological E je u trećoj fazi testiranja te je pokazala “obećavajuće rezultate” u prve dvije testne faze, saopćila je indijska federalna vlada.

Narudžba vakcina vrijedna 206 miliona dolara je prva koju je Indija potpisala za vakcinu koja još uvijek nije dobila dozvolu za upotrebu. Ova odluka je donesena u vrijeme kada zemlja pokušava ubrzati vakcinaciju.

Dosad je u Indiji upotrijebljeno više od 220 miliona vakcina iako je većina populacije koja iznosi 1,4 milijarde sada ispinjava uvjete za vakcinu. Manje od 10 posto populacije je primilo najmanje jednu dozu vakcine, a razlog je uglavnom nedostatak vakcina.

Iako broj slučajeva zaraze koronaivrusom opada, Indija još uvijek bilježi više od 100.000 novih slučajeva dnevno. Dosad je od posljedica koronavirusa preminulo više od 340.000 ljudi, ali eksperti tvrde da je taj broj mnogo veći.

Indija trenutno koristi tri vakcine, Covishield koju je razvio Indijski institut za serume, Covaxin koji je razvila indijska firma Bharat Biotech te ruski Sputnik V.