Indija se bori protiv odvratne navike pljuvanja na ulicama

indija 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ranije ove godine, Radža i Priti Narasimhan su krenuli na put širom Indije naoružani porukom: prestanite da pljujete u javnosti. Par je prenosio poruku preko zvučnika postavljenog na automobilu.

Ako ste proveli vrijeme u Indiji, znate protiv čega su Narasimhanovi. Pljuvačka je sastavni dio izgleda trotoara i fasada.

Ponekad obična izlučevina, ponekad krvavo crvena od žvakanja betel oraha ili duhana, podjednako “ukrašava” zidove zgrada i druga zdanja.

Čak prijeti i historijskom mostu Hovrah u gradu Kalkuti. Narasimhanovi putuju zemljom, sa ciljem da zaštite njene ulice, zgrade i mostove od pljuvača, piše BBC.

Reakcije na njihove poruke kretale su se od ravnodušnosti do bijesa. Narasimhan se prisjetio jednog čovjeka koji ga je upitao: “U čemu je tvoj problem? Je l’ ti zid tata kupio?”.

Ali, talas koronavirusa koji se stuštio na Indiju promijenio je neke stvari, kaže Priti Narasimhan. Neki pljuvači su se čak i izvinili. Bitka protiv pljuvački na ulicama indijskih gradova nikad nije davala potpune rezultate.

Onda je došao koronavirus i opasnost širenja vazduhom u kombinaciji sa opsesijom indijskih muškaraca da pljuju gdje god žele.

Zvaničnici su krenuli u akciju, kažnjavajući pljuvanje oštrijim novčanim kaznama, pa čak i zatvorom, sve u skladu sa Zakonom o upravljanju katastrofama.

Čak je i premijer Narendra Modi savjetovao sunarodnike da ne pljuju na javnim mjestima – nešto što smo „uvijek znali da nije u redu”.

Ovo je bio potpuni zaokret u odnosu na 2016. godinu, kada je ministar zdravlja, odgovarajući na pitanje o navici pljuvanja, rekao poslanicima u parlamentu: „Gospodo, Indija je zemlja u koja se pljuje”.

“Pljujemo kad nam je dosadno, pljujemo kada smo umorni, pljujemo kad smo ljuti ili tek tako pljujemo. Pljujemo u svako doba i bilo gdje”.

Pljuvanje je uobičajeno na indijskim ulicama: muškarci se izležavaju na ivici puta, ležerno pomjeraju glavu nekoliko centimetara i puštaju pljuvačku; muškarci koji voze automobile, bicikle i auto-rikše ne oklijevaju da isture glavu na semaforima i pljucnu.