Indijci zainteresovani za ulaganje u Krivaju

Indijci zainteresovani za ulaganje u Krivaju

Vlada Federacije BiH jučer je na hitnoj sjednici, zadužila federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije da, zajedno s Federalnim pravobranilaštvom, sačini analizu ugovora i procesa koji se vode u Krivaji Mobel Zavidovići u stečaju i IP Krivaja Zavidovići u stečaju, vezano za Ugovor o prodaji nekretnina i pokretnih stvari i aneks I Ugovora, koji su zaključeni između IP Krivaja u stečaju i ortačke grupe, to jeste firmi “Marić” Žepče, Makro-Drvo Žepče, Prograd Žepče i FEDIS Zavidovići.

Angažovanje advokata

Data je saglasnost Ministarstvu da koristi dokumentaciju kojom raspolažu advokati angažovani po punomoći stečajnog upravnika IP Krivaja u predmetu revizije pred Vrhovnim sudom FBiH protiv tuženih “Marić” Žepče, Makro-Drvo Žepče, Prograd Žepče i FEDIS Zavidovići.

Saglasnost ovom ministarstvu data je i da angažuje ured advokata kod pripreme dokumentacije za radnje i podnošenja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo na upoznavanje i postupanje protiv odgovornih osoba.

Hašim Mujanović, načelnik Općine Zavidovići, kazao nam je da je ovo očekivana reakcija Vlade.

– Nadamo se da će u kratkom vremenskom roku pravosudni organi istražiti navode o počinjenom krivičnom djelu te da ćemo steći preduslove da možemo otvoriti proces za uvođenje novih privrednih subjekata u imovinu IP Krivaja radi pokretanje proizvodnje, rekao je Mujanović.

Investitori

On je objasnio da su pokrenuli razgovore sa potencijalnim investitorima zainteresovanim za kupovinu dijelova IP Krivaja i angažman radnika ovog preduzeća u stečaju. Tako je za 2. februar najavljen dolazak ambasadora Indije u Zavidoviće vezano za ranije posjete privrednika iz kompanije Yaya Motors koji su zainteresovani za proizvodnju traktora, teških mašina i mašina za rudnike u pogonima IP Krivaja u stečaju.

Osim Indijaca, za pokretanje proizvodnje u dijelovima Krivaje zainteresovani su investitori iz Turske, Italije i Njemačke.

– Ortačka grupa je ušla sa predumišljajem kriminalne namjene da dođe do milionske imovine za minimalan novčani iznos, istakao je Hašim Mujanović.

Oslobođenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica