Portal 072info

U Indiji rođena “beba-vuk”

607_20131103123332_3_w_650_c_0.bild

Iako još uvijek nema ime, sa svojih 21 dan ova beba iz Indije zbog rijetkog genetskog poremećaja već je postala poznata.

Skoro cijelo tijelo djevojčice iz Madhavnagara prekriveno je gustom, tamnom kosom. Međutim, to nije ništa novo za njenu porodicu. Njena majka Savita Sambhaji Raut (26) i njene sestre Monisha (19) i Savitri (17) imaju veoma rijetku genetsku bolest koja uzrokuje rast kose po cijelom tijelu. Ovu bolest, koja se još naziva i sindrom vukodlaka, naslijedile su od svoje bake Anite.

Ova neobičnu porodicu nazivaju “porodica vukodlaka“.

Savita se, dok je bila trudna, molila da njeno dijete bude pošteđeno ovog sindroma. “Veoma sam sretna što je moje dobro, ali me to uznemirava. Brinem se za budućnost svoje djece, ali Bog nas je ovakve stvorio. Ja sam njihova majka, moram to prihvatiti i s tim nastaviti živjeti. Voljet ću je bez obzira na sve“, izjavila je ona za britanske novine „The Sun“.

„Hypertrichosis universalis“ je medicinski naziv za ovaj genetski poremećaj koji pogađa jednu od milijardu osoba. Diljem svijeta je poznato samo nekoliko stotina slučajeva s mutacijom u kojoj dolazi do hiperprodukcije kose po cijelom tijelu. Bolest se smatra neizlječivom.

Ova hrabra majka i njene kćerke pokušavaju riješiti svoj problem tako što koriste razne kreme, a najveća želja im je da se jednog dana riješe svog „krzna“ laserskim tretmanom.

federalna.ba/Bild.de

Podijelite članak