AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Indija je javila da su u sukobu izgubili tri vojnika, ali je večeras saopštila da je još 17 teško ranjenih vojnika podleglo povredama, čime se ukupan broj nastradalih u borbama popeo na 20.

Indijska vojska je takođe saopštila da su se dvije strane “dezangažovale” iz a sporne oblast Galvan gdje su se juče sukobile.

Kina je optužila Indiju da je odgovorna za incident, tvrdeći da su indijski vojnici dva puta prešli spornu granicu i “napali” kineske vojnike. Kina nije navela da li je imala gubitke među svojim vojnicima.

Hiljade vojnika sa obje strane su u napetoj situaciji više od mjesec dana.

Indijski zvaničnici su ranije rekli da su kineski vojnici ušli u Ladak početkom maja, da su postavili šatore i stražarske kućice, ignorišući upozorenja da odu odatle. To je dovelo do tenzija, praćenih bacanjem kamenica i tučama.

Indija i Kina su ratovale zbog pitanja granice 1962. godine, a od početka 1990-ih pokušavaju da riješe spor.

Kina tvdiri da njoj pripada teritorija od 90.000 kvadratnih kilometara na sjeveroistoku Indije, koja obuhvata indijsku saveznu državu Arunačal Pradeš, gdje živi budistička populacija.

Indija navodi da je Kina okupirala 38.000 kvadratnih kilometara njene teritorije u zapadnom dijelu Himalaja, uključujući dio regiona Ladak.