3DDDC7B8 1DD9 4DBF ABE3 1B8C83E0E27D
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 10, 2022 @ 20:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Indijska policija je uhapsila mladiće koji su osumnjičeni da su tvorci aplikacija kojima su nastojali degradirati i ponižavati muslimanke.

U Indoreu, glavnom gradu savezne države Madhya Pradesh, je uhapšen 25-godišnji Aumkareshwar Thakur, koji je osumnjičen da je tvorac aplikacije nazvane Sulli Deals, na kojoj su objavljene fotografije više od 80 žena koje su tokom prošle godine bile na “aukciji”. Hapšenje je uslijedilo pola godine nakon što je policija primila žalbe na ovu aplikaciju.

Ranije ovaj mjesec na aplikaciji nazvanoj Bulli Bai su objavljene fotografije 100 muslimanki. Prošle sedmice je uhapšen 21-godišnji tvorac spomenute aplikacije Neeraj Bishnoi i još tri osobe.

Sulli Deals je u julu prošle godine objavio da su uradili “posao dana” objavivši fotografije istaknutih muslimanki, a bez njihovog pristanka. Riječ je o aktivisticama, umjetnicama i novinarkama koje kritikuju rad vlade premijera Narendre Modija.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Obje aplikacije su bile na Microsoftovoj platformi GitHub i u međuvremenu su ugašene. U stvarnosti aukcijske prodaje nije bilo, već je, kako izvještavaju pojedini mediji, cilj bio da se degradiraju i ponižavaju muslimanke. Termini Sulli i Bulli su uvredljivi po muslimanke.

Jedna od žena kritikovala je policiju smatrajući da ne čini ništa zbog žalbi na aplikaciju Bulli Bai. Iz policije su saopćili da je Thakur priznao zločin, prenosi Russia Today.

LIDER