Indijski soj koronavirusa se ozbiljno približio BiH, imamo li spreman odgovor?

korona temperatura zetra vakcinacija
11.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Tokom cijelog dana velike su guzve ispred sarajevske dvorane Zetra, gdje je nastavljeno cjepljenje gradjana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Koliko brzo se širi indijski soj, najbolje pokazuje statistika. Poslije Indije, u kojoj se prvi slučajevi bilježe u decembru prošle godine, najozbiljnija situacija je u Ujedinjenom Kraljevstvu. U posljednjih mjesec dana, broj oboljelih povećao se za 1237, a ukupno je zabilježeno 1545 slučajeva. Slovenija je potvrdila prvi slučaj indijskog soja, javlja BHRT.

“Znamo da je riječ o mladiću koji se vratio iz Indije, pa je epidemiološki jasno gdje je izvor zaraze. Takođe znamo da se ne radi o ozbiljnom slučaju bolesti i još nismo otkrili veliki broj sekundarnih slučajeva”, rekao je Mateja Logar, vođa Savjetodavne grupe za Kovid-19, Slovenija.

Ovaj soj ima dvije ključne mutacije. Jednu dijeli sa kalifornijskim, a drugu sa južnoafričkim sojem koronavirusa. Prema dostupnim podacima, širi se od 20 do čak 50 odsto brže.

“Pokazuje nekakve karakteristike imunoinvazivnosti i povećane infektivnosti, one karakteristike koje smo vidjeli da postoje u britanskom soju i nekim podsojevima, kao i u južnoafričkom ili brazilskom soju”, kazao je Zlatko Trobonjača, profesor na Medicinskom fakultetu u Mostaru.

Pitanje svih pitanja – jesu li dostupne vakcine djelotvorne? Za sada nema preciznih podataka, ali ohrabrujuće informacije stižu za Kovaksin, vakcinu proizvedenu u Indiji. Saopštenja Evropske agencije za lijekove svode se na to da bi vakcine Fajzer i Moderna “mogle pružiti” dovoljnu zaštitu, a da bi i AstraZeneka i Džonson i Džonson “trebalo da budu djelotvorne”.

Evropska agencija za lijekove veoma pozorno prati podatke o indijskom soju. Vidimo ohrabrujuće dokaze da bi vakcine koje smo odobrili trebale imati sposobnost da neutrališu ovaj soj.

Pošto nam je praktično na pragu, treba očekivati da bi novi soj uskoro mogao stići u Bosnu i Hercegovinu, kažu stručnjaci. Posebne pripreme nema, a njegovo širenje neće se moći spriječiti. Naša najbolja šansa je vakcinacija.

“Cijepljenje znamo da pomaže i da štiti od virusa, prema tome što brže procijepite populaciju, to ćete više populaciju zaštiti od tog virusa. To je trenutno jedini način. Drugi način bi bio nekakav lockdown, zatvaranje i onemogućavanje putovanja i kretanja ljudi, odnosno ulaska u zemlju, a to znamo da je praktički u ovom trenutku nemoguće”, dodao je Trbonjača.

Lakše reći nego učiniti, jer vakcinacija u našoj zemlji i dalje ide jako sporo. Svjetska zdravstvena organizacija označila je ovaj soj kao soj sa zabrinjavajućim mutacijama. Tu oznaku dobili su i britanski, južnoafrički i brazilski soj koronavirusa. Prema podacima globalne inicijative za nauku, u svijetu je od indijskog soja do sada oboljelo oko 4.800 ljudi.