Industrijska proizvodnja u BiH u januaru zabilježila pad od 1,4 posto

Screenshot 3 45
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u januaru ove godine u poređenju sa decembrom 2021. bilježi pad za 1,4 posto, dok u odnosu na januar prošle godine, kalendarski prilagođena, bilježi rast za tri posto.

U januaru u odnosu na decembar prošle godine proizvodnja energije je veća za 1,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,7 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 0,1 posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda za 2,1 posto, a proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 9,5 posto.

ČITAJ JOŠ:  “Nismo mogli ukinuti embargo na oružje u BiH, bez obzira na poziv Bidena” (VIDEO)

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, na godišnjem nivou (u januaru ove u odnosu na januar prošle godine) proizvodnja kapitalnih proizvoda je veća za 18,2 posto, intermedijarnih proizvoda za devet posto, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,1 posto, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,3 posto, dok je proizvodnja energije manja za 5,1 posto.

U januaru je u poređenju sa decembrom prošle godine u području vađenje ruda i kamena zabilježen rast za 2,4 posto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad od 0,4 posto, te u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom pad za 1,9 posto.

ČITAJ JOŠ:  Koliko je u FBiH bilo zaposlenih u godini pred pandemiju, a koliko nakon toga

U januaru ove, u odnosu na januar prošle godine, industrijska proizvodnja bilježi rast u prerađivačkoj industriji za 8,4 posto, u području vađenje ruda i kamena za šest posto, dok je u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom zabilježen pad za 7,6 posto.

GODISNJICA
MARKETING