AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Dokto Fehim Junus (Faheem Younus), šef Odeljenja za infektivne bolesti na Univerzitetu u Merilendu, podijelio je na Twitteru pitanja koja muče mnoge o koronavirusu, ali i zablude koje svakodnevno čujemo.

Koronavirus će nestati u ljeto

– To nije tačno. Prethodne epidemije nisu pratile šablone vremenskih doba, plus dok mi ulazimo u ljeto, na južnoj hemisferi će biti zima. Virus je globalan.

Ljeti će se virus brže širiti zbog komaraca

– Ni to nije tačno. Infekcija se širi putem respiratornih kapljica, ne putem krvi. Komarci neće imati veze s tim. 

Ako možete da držite dah duže od 10 sekundi, onda nemate COVID-19

– Nije tačno. Većina oboljelih od koronavirusa mogla je držati dah mnogo duže od 10 sekundi. A mnogo starijih koji uopće nemaju koronavirus, neće moći da odgovori na taj izazov. 

Kako se ne testira svako na COVID-19, trebalo bi da doniramo krv. Banka krvi će morati da ga testira

– Nijedan institut za transfuziju ili banka krvi neće to uraditi. Dobrovoljno davanje krvi je sveto. Ako to činite, neka bude iz pravih razloga. 

Koronavirus živi u grlu. Znači, ako pijemo dosta vode, virus će proći u stomak, gdje će ga ubiti kiselina

– Da, ulazi kroz grlo, ali penetrira u ćelije domaćina. Ne možete ga isprati. Od viška vode samo ćete trčati u toalet češće, ništa drugo. 

Socijalno distanciranje je pretjerano. Vidjet ćete da virus svakako neće napraviti previše štete

– Ako ne bude znatnog porasta infekcija, znači da je socijalno distanciranje bila odlična odluka. Ali, to ne znači da virus nije bio ozbiljan. 

Automobili ubiju 30.000 ljudi godšinje. U čemu je fora s COVID-19?

– Automobilske nesreće nisu zarazne, broj umrlih u njima se neće duplirati svaka tri dana i neće izazvati masovnu paniku i slom ekonomije. 

Dezinfekcioni gelovi na bazi alkohola efikasniji su od pranja ruku

– Voda i sapun, zapravo, najbolje skidaju virus s kože i, plus, bolje skidaju vidljivu prljavštinu s ruku. Stoga se ne brinite što su gelovi rasprodati. 

Jedna od najboljih strategija da se odbranimo od koronavirusa jeste da stalno dezinficirate kvake

– Netačno. Održavanje 2 metra udaljenosti i redovno pranje ruku najbolja su praksa. Osim ako nemate pacijenta koji je obolio od virusa COVID-19, površine u kući ne bi trebalo da budu veliki problem. 

COVID-19 namjerno je pušten iz kineskog ili američkog laboratorija

– Da li stvarno ovo mislite? – zaključio je dr. Junus u nizu svojih tvitova u kojima je odgonetnuo brojne mitove o ovoj temi. 

Avaz