Portal 072info

Inflacija se u BiH vraća sljedeće godine

U BiH se u ovoj i sljedećoj godini očekuje nastavak postepenog poboljšanja eksternog okruženja i jačanje ekonomskog rasta, pokazuju projekcije Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Kako su istakli, očekivano jačanje ekonomskog rasta i zaposlenosti u okruženju trebalo bi da obezbijedi značajan rast ne samo izvoza, nego i domaće tražnje, koja se u velikoj mjeri finansira inostranim prilivima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Takođe, očekivana stabilizacija svjetskih cijena bi trebalo da zaustavi deflaciju u 2015. godini, koja je u prethodnom periodu predstavljala ozbiljnu prijetnju za ekonomski rast BiH”, navodi se u ovoj analizi i dodaje da se povratak inflacije u BiH očekuje 2016. i narednih godina.

Prema njihovim riječima, ovi faktori i pretpostavke bi trebalo da dovedu do postepenog jačanja ekonomskog rasta u BiH u ovoj godini na stopu od 2,6 odsto, u sljedećoj godini na 3,2 odsto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Drugim riječima, očekivano postepeno povećanje broja zaposlenih i realnih plata, nošeno proizvodnjom i izvozom, rast tekućih priliva iz inostranstva i direktnih stranih investicija trebalo bi da dovedu do rasta finalne potrošnje od 1,7 odsto i investicija od 8,3 odsto ove godine”, navedeno je u analizi DEP-a. U analizi je navedeno da se u 2017. i 2018. godini očekuje dalje postepeno jačanje ekonomskog rasta u BiH, i to prvenstveno kao posljedica sve povoljnijeg eksternog okruženja. Tako je za 2017. godinu projektovan rast od 3,6 odsto, nakon čega slijedi dalje ubrzavanje na 4,4 2018. godine.

Nezavisne

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME