Inflacija u eurozoni neočekivano dostigla novi rekord od 5,1 posto

Screenshot 1 11
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Inflacija u eurozoni prošlog mjeseca porasla je na novi rekordni nivo, prkoseći očekivanjima o velikom padu i dodajući već velikim sumnjama da su pritisci na cijene benigni i privremeni kako Evropska centralna banka još uvijek očekuje.

Inflacija u 19 zemalja eurozone ubrzala se na 5,1 posto u januaru sa 5 posto u decembru. Ovo je znatno preko očekivanja za pad na 4,4 posto, saopštila je statistička agencija Evropske unije Eurostat.

Rastuće cijene energije nastavile su pokretati inflaciju, ali su i cijene hrane porasle, dok je inflacija usluga i industrijskih dobara ostala neugodno visoka, piše RTE.

Sa 5,1 posto, rast cijena je više nego dvostruko veći od cilja ECB-a od 2 posto, ali je ECB mjesecima odbijao podatke, tvrdeći da privremeni faktori stoje iza rasta i da će se inflacija smanjiti sama od sebe. Međutim, rezultati ECB-a u predviđanju inflacije su različiti i bili su primorani nekoliko puta prošle godine da naglo podignu svoje projekcije.

Dok su američke Federalne rezerve napustile narativ da je inflacija prolazna, ECB je ostao pri ovoj procjeni, tvrdeći da je rast plata, preduslov trajne inflacije, i dalje prigušen, a osnovni rast cijena slab.

Iako je bazna inflacija usporila, ostala je iznad cilja ECB-a i također je nadmašila očekivanja tržišta sa velikom razlikom.

Inflacija bez cijena hrane i goriva, koju pomno prati ECB, usporila je na 2,5 sa 2,7 posto, dok je uža mjera, koja također isključuje alkohol i duhanske proizvode, usporila na 2,3 sa 2,6 posto. Obje brojke bile su znatno iznad očekivanja.

ECB predviđala je da će inflacija pasti ispod 2 posto do kraja ove godine, djelimično zbog slabog rasta plata, ali duga lista uticajnih kreatora politike dovela je u pitanje ovaj narativ, upozoravajući da su rizici nagnuti ka višim ciframa.

Iako je rast plata do sada zaista slab, nezaposlenost je pala na 7 posto u decembru, što je najniži nivo svih vremena za eurozonu, i već je znatno ispod vlastitih predviđanja ECB-a, što sugeriše da bi pritisci na plate također mogli premašiti projekcije.

Kreatori politike ECB-a, koji će se sastati ovih dana, gotovo su sigurni da će politiku zadržati nepromijenjenom nakon proširenja stimulacija kroz složeni paket u decembru.

Iako šefica ECB-a Christine Lagarde možda priznaje da pritisci na cijene i dalje nadmašuju projekcije, od nje se također očekuje da će povući očekivanja rasta kamatnih stopa, ponavljajući svoj dugogodišnji stav da je bilo kakva promjena kamatne stope malo vjerovatna.

CSO je saopštio da je stopa godišnje inflacije porasla za 5,5 posto u decembru, što je najviša godišnja stopa od aprila 2001. godine.

Podaci o inflaciji za januar treba da budu objavljeni kasnije ovog meseca.