Inflacija u Njemačkoj rekordnih 7,3 posto

Screenshot 2 70
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Vladini ekonomski savjetnici upozoravaju na značajan rizik od recesije u Njemačkoj zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Inflacija u Njemačkoj dostigla je u martu rekordnih 7,3 posto, što je najviši nivo od ujedinjenja, pokazuje prva procjena statističkog ureda, a vladini ekonomski savjetnici upozorili su na “značajan” rizik recesije zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Hina.

U februaru, potrošačke cijene porasle su na 5,1 posto na godišnjem nivou.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji olakšava poređenje među zemljama EU-a pokazuje rast cijena za 7,6 posto.

Kretanje cijena na mjesečnom nivou pokazuje snažno ubrzanje rasta u martu, na 2,5 posto u odnosu na februar, kada su uvećane 0,9 posto.

Cijene energije za kućanstva i motornih goriva skočile su u martu za 39,5 posto u poređenju s istim mjesecom prošle godine, objavio je Destatis.

‘Ozbiljni signali upozorenja’

Poskupjela je i hrana, za 6,2 posto u poređenju sa istim prošlogodišnjim mjesecom, pokazuje prva procjena njemačkih statističara.

“Od napada Rusije na Ukrajinu cijene zemnog plina i proizvoda od mineralnih ulja ponovno su izrazito porasle i značajno utjecale na visoku stopu inflacije”, istaknuo je Destatis u priopćenju za medije, napominjući da će konačne brojke objaviti za dvije sedmice.

Ministar finansija Christian Lindner izjavio je da su podaci o inflaciji i sumorna ekonomska prognoza “ozbiljni signali upozorenja” za najveću evropsku ekonomiju, javlja dpa.

“Zato su glavni prioritet stabilizacija rasta i suzbijanje daljnjeg povećanja cijena”, rekao je ministar.