Inflacija više od 15 posto: U nekim zemljama nije bilo gore od 1980. godine, za sve to znači pad životnog standarda

inflacija poskupljenje ilustracija 696x385 1

Nakon korone koja je donijela brojne poremećaje u ekonomijama širom plane, izbijanje rata u Ukrajini dodatno je poremetilo već izmorenu svjetsku privredu rastom cijena energenata i međusobnim uvođenjem sankcija Zapada i Rusije.

Ceh koji će na kraju svi platiti je pad životnog standarda, a mnogi ga već i plaćaju.

Inflacija je u pojedinim evropskim zemljama uveliko dvocifrena (u Holandiji se u martu popela na 11,9 posto, u Estoniji 14,8 posto i Litvaniji 15,6 posto). U ekstremnim slučajevima, kao što je na primjer Turska, u martu se inflacija popela na više od 60 posto (tačnije 61,13 posto).

U prevodu, širom svijeta imamo nestašice osnovnih namirnica, zemlje koje ih i imaju zabilježile su drastična poskupljenja… cijene energenata veće su i za 50 posto, i u susjednoj Hrvatskoj poskupila je i struja za 9,5 posto, ali i gas – za 14 procenata.

Sa druge strane u Srbiji je prema posljednjim javno objavljenim podacima inflacija 8,8 posto. Okosnica sveopšteg rasta cijena je kako stoji i u saopštenju Evrostata, i u saopštenju RZS, prvenstveno, rast cijena energenata, a zatim i rast cijena hrane, industrijskih dobara i usluga na globalnom nivou.

Kako je saopšteno iz Evrostata, energenti su za mjesec dana poskupili čak 44,7 posto (dakle u odnosu na februar 2022. godine) i tako postavii nove rekordne stope širom Evrope, piše Blic.

Prema posljednjim procjenama u martu 2022. godine cijene su u Belgiji rasle za 9,3 posto, u Njemačkoj 7,6 posto, Španiji 9,8 posto, Luksemburgu 7,9 posto, Holandiji 11,9 posto, Austriji 6,7 posto, Sloveniji 6 posto i Slovačkoj 9,5 posto.

Posebno visok rast cijena zabeležen je u Estoniji (14,8 posto) i Litvaniji (15,6 posto).

U Srbiji je inflacija u februaru ubrzana na mjesečnom i na međugodišnjem nivou, a jedan od glavnih razloga je bio ubrzanje rasta cijena prehrambenih proizvoda, objavljeno je u novom izdanju stručnog časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

U januaru i februaru 2022. registrovana je mesečna inflacija od 0,8 posto i 1,1 posto, kao i međugodišnja inflacija od 8,2 posto i 8,8 posto, podseća MAT.

Potrošačke cijene u Rusiji u u martu porasle za 7,61 posto na mjesečnom nivou, a na godišnjem čak 16,69 posto izvijestila je prije nekoliko dana Federalna služba za statistiku, Rostat.

U Rusiji su cijene hrane na godišnjem nivou proasle za 17,99 posto, ostali proizvodi poskupjeli su u prosjeku 20,34 posto, a usluge zaključno sa martom za 9,94 posto.

U Grčkoj u posljednjih 25 godina nije zabilježena viša stopa rasta cijena. Godišnja potrošačka inflacija porasla je u februaru na 7,2 posto. Kao reakciju na nezavidno stanje privrede, dva najveća radnička sindikata u Grčkoj, koja predstavljaju oko 2,5 miliona radnika zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, pozvali su na generalni štrajk.

Inflacija u Turskoj je premašila 60 posto (iznosi tačno 61,14 posto), a cijene hrane u toj zemlji su udvostručene, pokazuju zvanični podaci. Ekonomisti smatraju da će rast cijena u Turskoj ostati visok do kraja godine, pri čemu prognoziraju da će inflacija iznositi na kraju godine oko 52 posto.

U martu globalne cijene hrane, koje prati Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UNFAO), popele su se na najviši nivo od 1990. godine, tj. od godine od kad se uopšte te cijene i prate.

FAO-ov indeks cijena potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u martu 12,6 posto u odnosu na februar, na prosječna 159,3 boda, dostigavši novu najvišu vrijednost od 1990. godine.

U odnosu na prošlogodišnji mart viši je 33,6 posto, prenosi Bankar.me.

Prethodni članakOvaj čovjek govori 24 jezika, a radi kao čistač tepiha za manje od 20 dolara po satu
Sljedeći članakGrađani oprez! Sve je više lažnih humanitaraca