AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika

Završio je i osmi dan potrage za tijelom Amara Kozlića iz Nemile kod Zenice, koji je u subotu, 4. februara, vraćajući se sa prijateljima iz provoda završio u rijeci Lašvi.

U intenzivnu potragu osim pripadnika MUP-a ZDK, uključili su se i mnogobrojni dobrovoljci kao i rafteri iz Visokog, Zenice, te Jedinica za podršku iz Travnika. Do sada je prema procjeni pretraženo oko 20 kilometara toka rijeke.

– Pretraživala se pozicija od slijetanja vozila (područije Kaonika, op.a.) gdje smo radili pretragu s roniocima, potom donjom kotlinom rijeke Lašve i to vodene površine i obalu, te nizvodno rijeku Bosnu s rafterima i čamcima ali i pješačkim obilaskom obala s obje strane – kaže Senaid Hasić, komandir Specijalne jednice MUP-a ZDK.

Infografika koja prikazuje gdje su mladići sletjeli s ceste, te tok rijeke koji je pretražen (Grafika: A. Kudin)

Budući da se od prošlog ponedjeljka aktivno traga za tijelom, uprkos nabujaloj i zamućenoj rijeci, danas je situacija bila povoljnija. Rijeka se povukla ali ipak se radi o, kako ističe Hasić, velikoj površini.

U narednim danima razmotrit će se proširenje pretrage za tijelom mladića i to nizvodno od brane na Kanalu koja je proteklih dana bila završna tačka pretraživanja.

Podsjetimo, u tragediji koja se dogodila u Lašvi kod Zenice, koja je šokirala bh. javnost, prerano su ugašena tri mlada života, i to Huse Delića i Almena Begovića iz Janjića, te Amara Kozlića iz Nemile.

Njihova tijela pronađena su prije sedam dana u automobilu, dok za tijelom Kozlića, koji je upravljao Audijem, timovi Specijalne jedinice MUP-a ZDK uprkos lošim uvjetima, nabujaloj i zamućenoj rijeci na nekoliko lokacija u i izvan grada intenzivno tragaju.

Valja istaći da je automobil pronađen u petoj brzini, što implicira da mladići nisu prilagodili vožnju uslovima saobraćaja, zbog čega su završili u rijeci.

Autor: Avaz.ba