Informer se izvinio ambasadoru Irana u Srbiji zbog Srebrenice

Informer se izvinio ambasadoru Irana u Srbiji zbog Srebrenice

Memorijalni centar Srebrenica zatražio je danas hitno javno očitovanje Ambasade Islamske Republike Iran u BiH o relativizaciji zločina genocida u Srebrenici kroz izjave ambasadora Irana u Srbiji Rašida Hasan Pur Baeia.

Informer je objavio da je ambasador izjavio da je u Srebrenici izvršen “neki zločin” koji se, po njegovim riječima, predstavlja na neispravan način.

– Apsolutno je za svaku osudu da ovaj događaj koriste kao politički instrument za svoje ciljeve. Iza toga stoji jedna skrivena agenda. Čak i Srbija priznaje da se tamo desio zločin. Predstavljanje srpskog naroda kao genocidnog je apsolutno s političkim namjerama i ciljevima. Ukoliko postane pravilo da narode proglasiš genocidnim, to mogu primjenjivati na mnogim mjestima. Oni nisu tu rezoluciju pokrenuli u Vijeću sigurnosti iz straha da ne bude stavljen veto na taj prijedlog – kazao je Rašid Hasan Pur Baeia.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić ne krije iznenađenje zbog ovakvih stavova iranskog diplomate.

– Iznenađen sam jer znam šta je zvaničan stav Islamske Republike Iran. Znam da su njihovi državni i vjerski lideri govorili na komemoracijama. Ako bi ovo bila indikacija ili ne daj Bože refleksija zvaničnog stava IR Iran, to bi bila prva zemlja koja je opozvala priznanje genocida u Srebrenici – kazao je Suljagić za “Avaz”.

Iz Ambasade IR Iran u Sarajevu večeras je saopćeno da je izjava pogrešno shvaćena i da je stav Irana nepromjenjiv.

– IR Iran je ponosna što je od početka nezavisnosti BiH uvijek stajala uz vlast i narod ove zemlje i čvrsto podržavala i podržavat će njen suverenitet I teritorijalni integritet i suživot svih naroda. Genocid se osuđuje uvijek i svugdje, i u Gazi, i u Srebrenici – saopćeno je.

Suljagić je odao priznanje delegaciji BiH koja je danas u UN-u prezentirala tekst Rezolucije i argumente za njeno usvajanje, posebno ambasadoru Zlatku Lagumdžiji i presjedavajućem Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću i članovima njegovog kabineta. Dodaje da će predstavnici porodica žrtava I Memorijalnog centra još jedanput, prije 2. maja, kada je planirano glasanje o ovom dokumentu, boraviti u Njujorku.

Komentirajući najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će na dan sjednice Generalne skupštine UN-a 2. maja organizirati skup u Srebrenici, Suljagić mu poručuje da na taj dan Memorijalni centar neće raditi, a u Srebrenicu – bujrum.

– Iskoristit ću svoje zakonsko pravo i obavezu da o povećanom riziku za Memorijalni centar, koji će biti rezultat te posjete, obavijestim državne institucije za provođenje zakona. Memorijalni centar je državna institucija i kao takva ima fizičko obezbjeđenje Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH. Uvjeren sam da oni to prate po službenoj dužnosti I vjerujem da će taj dan centar biti obezbjeđeniji nego inače. A i inače je i siguran, i obezbijeđen – ističe Suljagić za “Avaz”. 

Kasnije se Informer izvinio za izjavu ambasadora.

– Izvinjavamo se za prethodno objavljen tekst, nenamjerno je došlo do greške, nastojat ćemo i dalje da riječi sagovornika prenosimo precizno i tačno – naveli su.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS